Kosovo: Kontaktirali Kurti i Blinken

Kosovo: Kontaktirali Kurti i Blinken

Kosovski premijer Albin Kurti razgovarao je telefonom sa američkim državnim sekretarom Antonijem Blinkenom o pomoći Kosova u zaštiti izbeglica evakuisanih iz Avganistana kada su talibani napali zemlju.

„Kosovo ima čast da obezbedi bezbedno okruženje za avganistanske građane. Naš savez sa Sjedinjenim Državama je nepokolebljiv i naše prijateljstvo jača”, napisao je Kurti na Twitteru.

On je dodao da je sekretar Blinken izrazio zahvalnost Kosovu, u ime predsednika SAD Joea Bidena, na saradnji i pomoći.

Kontakti između lidera države Kosovo i Sjedinjenih Država intenzivirani su otkako su na Kosovo počele da pristižu grupe izbeglica evakuisanih iz Avganistana.

Dana 2. septembra, kosovska predsednica Vjosa Osmani takođe je telefonom razgovarala sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, koja je izrazila zahvalnost SAD na pomoći Kosova u naporima za evakuaciju iz Avganistana.

Kosovo je 16. avgusta odobrilo američki zahtev za zaštitu jednog broja Avganistanaca koji su sarađivali sa stranim snagama tokom rata u Avganistanu i koji se osećaju nesigurno pod vlašću Talibana, koji su preuzeli kontrolu nad Avganistanom nakon povlačenja američkih trupa.

Ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla saopštio je da su 683 avganistanska državljana privremeno smeštena na Kosovu. / ibna