Kosovo: KOSTT službeno priključen kosovsko – albanskom regulatornom bloku

Kosovo: KOSTT službeno priključen kosovsko – albanskom regulatornom bloku

Kompanija za operacije sistema prenosa Kosova (KOSTT) u utorak je zvanično potpisala sporazum s ENTSO-E evropskom mrežom operatora sistema prenosa za električnu energiju, nakon što je sporazum ratifikovala Grupa regionalne kontinentalne Evrope (RGCE).

Sporazumom će se KOSTT i Kosovo na kraju povući iz regulatornog bloka SMM – Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije, radi formiranja regulatornog bloka Kosovo-Albanija (AK), kako je objavio KOSTT.

Očekuje se da će implementacija novog sporazuma KOSTT / ENTSO-E početi na jesen kasnije ove godine. U decembru 2019. godine KOSTT i TSO OST Albanije potpisali su sporazum o uspostavljanju regulatornog bloka za energetski sistem Kosova i Albanije.

Završavajući dvodnevnu posetu Kosovu, albanski premijer Edi Rama potvrdio je na konferenciji za novinare da će zajednička elektroenergetska mreža između Albanije i Kosova početi da funkcioniše u utorak. Prema Rami, ova zajednička linija stvoriće zajedničko tržište električne energije između dve zemlje, na osnovu projekta pokrenutog 2016. „Dobre vesti odnose se na pokretanje zajedničke mreže za energetsku i interkonekciju. To je bilo važno otkad smo ga pokrenuli i nastavili smo da ga aktiviramo, ali to je bio sistem lampi sa zatvorenim prekidačem. I od danas, u potpunosti je operativan“, rekao je Rama. / ibna