Kosovo: Kurti i Merkel razgovarali o dijalogu, vakcinama i radnim mestima

Kosovo: Kurti i Merkel razgovarali o dijalogu, vakcinama i radnim mestima

Premijer Kosova Albin Kurti održao je u ponedeljak virtuelni sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, prenosi Gazeta Ekpress.

Kurti je u izjavi objavljenoj na Tviteru rekao da su se bavili nizom pitanja, uključujući vakcine, radna mesta i pravdu, kao i dijalog između Kosova i Srbije uz pomoć EU.

„Detaljna i otvorena diskusija sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bavili smo se nizom pitanja, uključujući vakcine, radna mesta i pravdu, ističući naše snažne bilateralne odnose i potrebu za investicijama koje donose radna mesta. U vezi s dijalogom složili smo se da mora biti ravnopravan i da rezultira uzajamnim priznavanjem“, rekao je Kurti.

U detaljnijoj objavi na Fejsbuku Kurti je rekao da su se, u vezi sa dijalogom sa Srbijom, saglasili da dijalog treba da bude pravedan, oslanjajući se na dobru veru koja treba da rezultira uzajamnim priznavanjem. „Dodao sam da nezavisnost Kosova i njegov teritorijalni integritet ne mogu biti tema diskusije – ne možemo se vratiti na period pre 2008. godine“, rekao je Kurti pozivajući se na proglašenje nezavisnosti Kosova 18. februara 2008.

Kurti je rekao da je, čekajući samit Berlinskog procesa, koji se očekuje u julu, rekao kancelarki Merkel da je regionu potrebna ekonomska i trgovinska saradnja, ali ne i projekat kao zamena za proces integracije u EU. „Ekonomska saradnja treba da ide paralelno sa demokratizacijom regiona. Kosovo je ispunilo kriterijume za liberalizaciju i Nemačka može pomoći u pokretanju ovog procesa “, rekao je Kurti.

Premijer Kosova rekao je da je dobio potvrdu kancelarke Merkel da će Nemačka podržati liberalizaciju viznog režima za građane Kosova. / Ibna