Kosovo: Kurti i Osmani najavili da će njihove partije zajedno izaći na izbore

Kosovo: Kurti i Osmani najavili da će njihove partije zajedno izaći na izbore

Izvršna predsednica Kosova Vjosa Osmani i lider Pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti potpisali su sporazum o zajedničkom učešću na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara.

Sporazum između Pokreta Samoopredeljenje i Inicijative Vjosa Osmani sadrži deset tačaka, uključujući „prioritet funkcionalne revizije pravosuđa, sa revizijom kao sastavnim delom ovog procesa, kao i punu odlučnost za nepomirljivu borbu protiv korupcije”.

Sporazumom je predviđeno da Osmani i Kurti daju prioritet svojoj kampanji na postpandemijskom ekonomskom oporavku, usmeravajući investicije i planiranje budžeta u oblastima zdravlja, zaštite životne sredine, digitalizacije, ulaganja u ljudski kapital, promocije lokalne proizvodnje, kako bi prihvatili održivu koncept inovativnog ekonomskog razvoja.

Njihova želja je da ljudi koji će rukovoditi vladinim službama budu sposobni, kompetentni i sa integritetom i da budu izabrani sporazumno.

Pregled i usvajanje lokalnog zakonodavstva, kao i odgovorno sprovođenje neophodnih reformi u skladu sa evropskim standardima u cilju integracije Kosova u Evropsku uniju, te pristupanje Kosova NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama, takođe je jedna od tačaka sporazuma Kurti-Osmani.

Između ostalog, politički dvojac će se založiti za „jedinstveno i integrisano predstavljanje u donošenju odluka u procesu dijaloga između Prištine i Beograda“.

Sporazum takođe predviđa da će podržati „poštovanje ustava i neće podržati inicijative koje krše ustavna pravila, teritorijalni integritet, princip državnog jedinstva i suvereniteta“, kao i da će podržati organizaciju diplomatske službe koja zastupa Prištinu na međunarodnom nivou .

Kurti i Osmani će takođe raditi na održavanju i razvoju saveza sa međunarodnim partnerima i ulagati u proširenje i promociju sadašnjih i budućih saveza.

Jedan od ciljeva je postizanje rodne ravnopravnosti u vladi i drugim institucijama, kao i „dobijanje konsenzusa i preliminarnog sporazuma o strateškim procesima u zemlji“ ./ ibna