Kosovo: Kurti i Osmani odneli ubedljivu pobedu na vanrednim izborima

Kosovo: Kurti i Osmani odneli ubedljivu pobedu na vanrednim izborima

Pokret Vetevendosj e (Samoopredelenje), na čelu sa Aljbinom Kurtijem, postavio je na vanrednim izborima 14. februara novi rekord u kosovskoj parlamentarnoj istoriji. Ova stranka, koja se prvi put kandidovala na izborima 2010. godine dobila je tada više glasova od stranke DSK bivšeg predsednika Ibrahima Rugove na prva dva izborna procesa na kojima su učestgvovali. LDK je u to vreme osvojio 45,7% (2001.) i 45,42% (2004.). Sada, Pokret Vetevendosje (LVV) osvojio je 47,69% ili 320 hiljada glasova na više od 90% integrisanih biračkih mesta. Lista Vjose Osmanija takođe je bila deo koalicije sa LVV, nakon što se prošle godine rastao sa LDK.

Istorijski nizak procenat zabeležile su stranke koje su vladale zemljom u protekle dve decenije, a LVV je dobio više glasova od PDK, LDK i AAK zajedno.

Na osnovu zabeleženih rezultata, PDK je osvojio 17,36%, LDK 13,41% i AAK 7,45%. Inicijativa Fatmira Limaja nije uspela da pređe cenzus za sticanje parlamentarne zastupljenosti, ostajući na nivou od 3%.

Do sada je prebrojano malo glasova od dijaspore, što može promeniti konačni rezultat.

Pokret Vetevendosje se pojavio kao vodeća snaga u većini velikih opština, kao što su Priština, Podujevo, Prizren, Gnjilane, Uroševac, Peć i Đakovica.

PDK je uspeo da održi svoja uporišta u Skenderaju i Drenasu, dok LDK nije uspeo da pobedi ni u jednoj opštini, zakazavši čak ni u svojim uporištima.

Izlaznost je dostigla 45,06%, jer su pandemija i loši vremenski uslovi koji su vladali u zemlji sprečili birače da se odluče da dođu na birališta.

Otprilike sat vremena nakon zatvaranja birališta i objavljivanja izlaznih anketa, na kojima je pobedio Pokret Vetevendosje, pristalice Pokreta izašle su da slave na ulicama gradova Priština, Gnjilane, Đakovica, Lipljan, uprkos pozivu lidera Pokreta da ostanu u svojim domovima zbog mera protiv pandemije.

Predsednik Pokreta Vetevendosje Albin Kurti, koji nije imao pravo da se kandiduje za parlament ali bi uskoro trebao postati premijer, obratio se narodu nešto pre ponoći, putem konferencije za štampu sa predsedničkim kandidatom Vjosom Osmani.

„Kosovo je danas glasalo za svetlu budućnost. Danas ste glasali i vaš glas se čuo kao nikada ranije. Čekali smo ovaj dan, ali vaš glas je doneo dugo očekivanu i željenu promenu. Znamo veliku težinu odgovornosti koju imamo kao rezultat velikog poverenja koje ste nam ukazali. U tom pogledu, poverenje će nam biti vodič, odgovornost koju smo preuzeli velika je čast. Ni u kom slučaju to nije naredba za osvetu ili odmazdu. To je mandat za posao koji treba obaviti, u kojem garantujemo prosperitet, borbu protiv korupcije, borbu s velikim žarom za ravnopravnost“, rekla je Osmani.

„Pobedili smo na ovom referendumu o pravdi, radu i okupaciji države i korupciji. Ovo je bez presedana na posleratnom Kosovu. Sutra počinje novi dan. Ova velika pobeda je samo prilika da se započne promena. Put pred nama je dug, imaćemo prepreka i grešiti ćemo, ali naš cilj je plemenit. Nećemo se osvetiti nikome, ali tražićemo odgovornost prema svima”, rekao je Kurti, koji nije mogao da vodi LVV listu i bio je zamenjen zbog kazne iz 2018. godine.

„Ovo nije pobeda za mene i Vetevendosje, ali je vaša pobeda. Ovu pobedu će sledeće generacije pamtiti kao dan kada su podele prevaziđene“, naglasio je on.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Enver Hodžaj priznao je poraz, ali je jasno stavio do znanja da se neće pridružiti sledećoj vladi.

Kandidat kosovske Demokratske lige Avdullah Hoti preuzeo je odgovornost za poraz, rekavši da su rezultati drugačiji od onoga što je očekivao.

Nakon ovog rezultata, predsednik LDK Isa Mustafa najavio je promene, ali nije bilo jasno da li će podneti ostavku.

Predsednik AAK Ramush Haradinaj rekao je da očekuje da će ih rezultat donijeti kao četvrtu silu u Skupštini, čestitajući Pokretu LVV na pobedi.

Nije bilo iznenađenja u srpskoj zajednici, gde je Srpska lista uspela da osvoji sve opštine koje vodi, a neke od njih i više od 90 procenata. U Zvečanu je pobedila sa 92%, u Zubin-Potoku sa 90%, u Leposaviću sa 78% i u Severnoj Mitrovici 62%. Pobeda sa preko 50 procenata zabeležena je u opštinama južno od Ibar-Štrpca, Gračanice, Klokota, Parteša i Novog Brda.

Prema oceni institucija, ali i nevladinih organizacija, proces je vođen u slobodnom i demokratskom duhu. Bilo je nekih nepravilnosti, ali one nisu narušile integritet izbora.

Predstavnici stranih diplomatskih misija u Prištini čestitali su institucijama na sprovođenju izbora, dok su bile aktivne tokom dana, pozivajući građane da ostvare svoje biračko pravo, uprkos poteškoćama koje su stvorile snežne padavine. / Ibna