Kosovo: Kurti i Osmani se sastali sa manjinskim parlamentarnim strankama

Kosovo: Kurti i Osmani se sastali sa manjinskim parlamentarnim strankama

Pobednik izbora 14. februara i lider Pokreta Vetevendosje (Samoopredelenje) Albin Kurti, zajedno sa vršiiocem dužnosti predsednika zemlje Vjosom Osmani, imao je niz kontakata u Prištini sa manjinskim strankama. Kurti i Osmani započeli su konsultacije o formiranju vlade i popunjavanju mesta kosovskog predsednika.

Prvi sastanak održan je sa liderom Turske demokratske partije Kosova Fikrimom Damkom. Na kraju sastanka, Damka je izjavio da je „pdržam sastanak o formiranju Vlade i institucija na Kosovu. Rekli smo svoje zahteve, nastavićemo razgovore o formiranju Vlade. Naša dva glasa biće za predsednika, nećemo sprečiti formiranje Vlade Albina Kurtija. Ostaćemo u sali tokom glasanja za predsednika“.

Kurti i Osmani sastali su se potom sa liderom bosanske manjine Nove demokratske stranke (NDS) Emilijom Redžepi, koja je nakon sastanka najavila da će glasati za Vladu Albina Kurtija, a Vjosu Osmani za predsednika.

Elbert Krasniqi, poslanik manjinske stranke egipatske Nove demokratske inicijative (IRDK), rekao je nakon sastanka da će glasati i za Kurtija i za Osmania.

Poslanik koalicije Vakat Rasim Demiri rekao je da se zalaže za izgradnju institucija sa Vladom Albina Kurtija. „Verujem da ćemo i sada učiniti isto, bez obzira što smo razgovarali o nečemu konkretnom. Fokus je bio na bosanskoj zajednici. Preostao je još jedan sastanak s premijerom dok ne donesemo bilo kakve odluke u stranci “, rekao je Demiri.

Kazim Rrahmani iz manjinske stranke Aškalije (PAI), koja ima jednog poslanika, Bekima Arifija, potvrdio je svoju podršku formiranju Vlade sa Kurtijem na čelu, a podržaće i Osmanijevu na poziciji predsednika.

„Izrazili smo spremnost za izgradnju državnih institucija. PAI je izrazio svoje zahteve, mi ćemo učestvovati u Vladi. Takođe ćemo razgovarati o budućoj koordinaciji, bićemo deo dobre volje. Glasaćemo za predsednika“, rekao je Rrhmani.

Na sličan način, Duda Bale iz bosanske SDU rekla je da će glasati za vladu Albina Kurtija, ali i za Osmani kao predsjednika.

Predsednik Naprednog pokreta kosovskih Roma Erkhan Galushi, koji je takođe izabran za zamenika u sledećem zakonodavnom mandatu Skupštine, podržao je Kurtija za premijera i izbor Vjose Osmani za predsednika.

„Posle konsultacija sa potpredsednikom Vjosom Osmanijem i Aljbinom Kurtijem, izjavili smo da ćemo podržati oboje, kao predsednika i premijera. Želimo dati prioritet Vladinim programima, posebno programima socijalne zaštite za romsku zajednicu“, rekao je Galushi na konferenciji za novinare.

Kasno popodne održan je i sastanak sa šefom Srpske liste Goranom Rakićem i potpredsednikom Daliborom Jevtićem.

U postu na Facebook stranici stranke pominje se da je „Srpska lista obavestila gospođu Vjosu Osmani i Albina Kurtija da je kao legitimni predstavnik srpskog naroda spremna za konsultacije i razgovore u cilju poboljšanja trenutnih životnih uslova Srba na ovim prostorima, a sve stranke koje dele ovaj stav imaće predstavnike na Listi“. / ibna