Kosovo: Kurti najavio delimično ukidanje uvoznih tarifa na proizvode iz Srbije

Kosovo: Kurti najavio delimično ukidanje uvoznih tarifa na proizvode iz Srbije

Oštre reakcije opozicije

Reakcija EU pozitivna, američka negativna 

Novi kosovski premijer Albin Kurti najavio je ukidanje uvoznih tarifa koje je Vlada Ramusha Haradinaja uvela u novembru 2018. na sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Prema kosovskom premijeru, uvozna tarifa biće ukinuta 15. marta na 90 dana. Ako u međuvremenu Kosovo utvrdi da srpska vlada nastavlja diplomatske napore na povlačenju međunarodnog priznanja zemlje, tarife će se nastaviti primenjivati 15. juna 2020. godine.

„Pozivamo Srbiju da podrži prekid kampanje za ukidanje priznanja nezavisnosti Kosova. Očekujem da će Vlada Srbije odgovoriti na ovo zaustavljanjem kampanje i uklanjanjem drugih necarinskih barijera“, rekao je Kurti.

Prema izveštajima iz štampe, Kurti je dodao da će se, ukoliko se Srbija odazove pozivu, od 1. aprila tarife u potpunosti ukinuti u periodu od 90 dana.

„Pažljivo slušam zahteve međunarodnih aktera, vrlo sam strpljiv i vrlo kooperativan, ali na kraju, ja sam premijer Kosova, pozvan sam da zaštitim interese građana Kosova. Moja neograničena vera povezana je sa stotinama hiljada birača, a pre svega, uvek sam im odgovoran, i u koordinaciji sa međunarodnom zajednicom“, rekao je Kurti.

Kurti je ponovno pozvao na liberalizaciju viza od strane Europske unije prije samita EU-Zapadni Balkan u maju u Zagrebu.

Reakcije opozicije

Bivši kosovski premijer Ramush Haradinaj rekao je u četvrtak uveče da se Albin Kurti “predao Srbiji” svojom odlukom da ukine uvozne carine na sirovine iz BiH i Srbije.

„Večeras se prevarant Albin predao Srbiji. Ovo je početak povratka Srbije i Rusije na Kosovo“, napisao je Haradinaj na Facebooku.

Lider Demokratske stranke Kadri Veshelji rekao je da je Kurti neznalica, slabić i prevarant.

Pozitivna reakcija EU – prvi korak

Evropska unija pozdravlja odluku kosovskog premijera Albina Kurtija da ukine tarife na uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine kao prvi korak ka potpunom ukidanju carina na srpsku robu.

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da Brisel očekuje detalja, ali pozdravlja odluku kao prvi korak koji bi mogao imati pozitivan uticaj na obnavljanje regionalne trgovine i pružiti priliku za nastavak razgovora Beograda i Prištine, uz podršku Evropske unije.

„Prošlo je dugo vremena. Poverenje se mora hitno obnoviti. Srbija i Kosovo moraju stvoriti pogodno okruženje za nastavak razgovora u korist obe zemlje“, kaže se u izjavi, u kojoj se navodi da je šef spoljne politike EU Josep Borrell spreman da igra ulogu posrednika u razgovorima.

Grenell: Ne podržavamo Kurtijeve mjere

„Ne podržavamo polovične mere premijera Kurtija“. „Naš je stav sasvim jasan: tarife se moraju u potpunosti ukinuti. Premijer Albin Kurti pravi ozbiljnu grešku”, napisao je američki ambasador i posrednik za dijalog Beograda i Prištine Richard Grenell na Twitteru ./ ibna