Kosovo: Kurti potvrdio ukidanje privremenih dozvola boravka za državljane Albanije

Kosovo: Kurti potvrdio ukidanje privremenih dozvola boravka za državljane Albanije

Kosovski premijer Albin Kurti potvrdio je da albanskim državljanima više neće biti potrebna privremena dozvola boravka za život i rad na Kosovu.

Kurti je to rekao tokom sastanka Generalnog saveta pokreta Vetevendosje (Samoopredelenje).

„Kao vlada doneli smo odluku da uklonimo zahtev za dozvole privremenog boravka za albanske građane, kako bi mogli bez ikakvih problema da se zaposle na Kosovu“, rekao je Kurti.

Naglasio je da je saradnja policijskih snaga u obe zemlje omogućila zaplenu „rekordnih količina narkotika kojima se trguje“.

Govoreći o razgovorima sa Srbijom uz posredovanje EU, Kurti je ponovio četiri uslova koja je njegova vlada postavila kako bi se mogao postići konačni sporazum.

Pre svega, prema Kurtiju, konačni sporazum sa Srbijom, pored priznanja Kosova, mora da prati i članstvo te zemlje u Ujedinjenim nacijama.

„Dakle, sporazum koji uključuje samo priznanje od strane Srbije, ali koji nije praćen sedištem u UN-u ili nudi mesto u UN-u kao zamenu za priznanje od strane Srbije, može biti sporazum, ali ne može biti konačan,” rekao je Kurti.

Drugo, sporazum mora imati snagu obavezujućeg međunarodnog sporazuma prema odredbama Bečke konvencije.

Kurti je dalje objasnio da je njegova vlada zauzela novi stav u odnosima prema dijalogu, jasno stavljajući do znanja da dijalog ne može biti fokusiran na status Kosova, već na odnose između te zemlje i Srbije, „koji bi trebalo da se zasnivaju na jednakosti i uzajamnosti“.

Konačno, Kurti je nagovestio da je Kosovo napravilo dovoljno kompromisa prihvatajući Ahtisaarijev pakt. Više nije spremna na kompromise i očekuje da je međunarodna zajednica prizna i prihvati kao suverenu zemlju u UN-u. / Ibna