Kosovo: Kurti poziva na priznavanje države, saradnju i članstvo u EU

Kosovo: Kurti poziva na priznavanje države, saradnju i članstvo u EU

Kosovski premijer Albin Kurti, koji je prisustvovao drugom danu 25. okruglog stola koji je organizovao The Economist u saradnji sa grčkom vladom, rekao je da je priznavanje Kosova, saradnja u regionu i članstvo u EU pravi put napred za dugoročni mir, stabilnost i bezbednost.

U panelu na temu „Jugoistočna Evropa: jačanje saradnje i solidarnosti“, premijer Kurti ponovio je zahtev da se Grčka pridruži zemljama koje su priznale Kosovo. Ne zaboravimo da 22 od 27 država članica EU priznaju Republiku Kosovo i takođe 26 od 30 država članica NATO-a, rekao je premijer Kurti.

U diskusiji su učestvovali i premijer Albanije, Edi Rama, premijer Severne Makedonije, Zoran Zaev, bivša predsednica Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, predsednica „Diktio“ mreže za reformu u Grčkoj i bivša evropska Poverenica za zapošljavanje i socijalna pitanja Anna Diamantopoulou i član grčkog parlamenta i bivši ministar spoljnih poslova Grčke George Katrougkalos.

Tokom izlaganja, premijer Kurti govorio je o uspešnom upravljanju pandemijom tokom dve vlade koje je on vodio. U prvoj vladi, Kosovo je ocenjeno kao jedna od zemalja sa najuspešnijim upravljanjem pandemijom, a u 100 dana od trenutne vlade, broj aktivnih slučajeva opao je sa 13 hiljada na 170, dok su hospitalizovani slučajevi opali sa 750 na 25. U prvih 66 dana upravljanja, postignut je dogovor sa kompanijom Pfizer o kupovini 1,2 miliona vakcina, a u roku od 100 dana ukupno je obezbeđeno preko dva miliona doza vakcina. Premijer je istakao da je Kosovo jedina zemlja u regionu koja nije prihvatila vakcine iz Rusije ili Kine. Dodao je da ovo dobro upravljanje, u oba slučaja, pored odgovarajućih mera, dovelo i do saradnje i pozitivnog odgovora građana na pozive državnih institucija.

Pored dobrog upravljanja pandemijom, reforme pokrenute u pravosuđu, borba protiv kriminala i očuvanje javnog novca pozitivno su uticale na povećanje poverenja građana u institucije. Dodao je da je to uticalo i na ekonomske pokazatelje, koji pokazuju da je u prvih pet meseci ove godine privredna aktivnost porasla za 15%, prihodi budžeta za 30%, a izvoz za 66%, dok se za ovu godinu predviđa ekonomski rast da bude 7,9%.

Nova kultura koju smo doneli dobrim upravljanjem, gde se korupcija neće tolerisati, već se praktično primenjuje na terenu. Želimo da nastavimo sa postupkom provere, koji će naše tužilaštvo učiniti aktivnijim, a pravosuđe efikasnijim, rekao je premijer Kurti.

Premijer Kurti je takođe govorio o regionalnoj saradnji i ekonomskim integracijama Zapadnog Balkana. Kosovo je već predložilo novi okvir saradnje, nazvan SEFTA (Sporazum o slobodnoj trgovini jugoistočne Evrope), koji bi obuhvatio sve zemlje Zapadnog Balkana kao ravnopravne članice i kao takav bio bi zasnovan na posebnom odnosu sa Evropskom unijom, prema model EFTA-EEA. / ibna