Kosovo: Kurti predložio četiri tačke tokom razgovora sa predsednikom Srbije u Briselu

Kosovo: Kurti predložio četiri tačke tokom razgovora sa predsednikom Srbije u Briselu

Kosovski premijer Albin Kurti, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u utorak u Briselu, rekao je da je dao četiri predloga. Kurti je rekao da se nisu složili oko dnevnog reda budućeg dijaloga i da je izneo četiri konkretna predloga.

Kurti je u objavi na Fejsbuku rekao da su se zajedno sa svojim zamenikom Besnikom Bislimijem, a uz podršku visokog predstavnika EU Josepa Borrella i specijalnog predstavnika EU za dijalog, Miroslava Lajčaka, sastali sa državnom delegacijom Srbije koju su predvodili predsednik Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

„Izrazili smo svoj stav i kritiku zbog do sada postignutih dogovora. Takođe smo izrazili spremnost za konstruktivan dijalog o uzajamnom priznavanju. Sledeći sastanak biće održan pre letnje pauze koja počinje 25. jula“, napisao je Kurti na Fejsbuku.

Kurti je rekao da je tokom današnjeg sastanka dao četiri predloga:

  1. Šest zemalja zapadnog Balkana unaprediće CEFTA-u u SEFTA-u (Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi) prema modelu EFTA-EEA, odnosno sporazumu koji Lihtenštajn, Norveška i Island imaju sa EU.
  2. Kosovo i Srbija će odmah potpisati međusobni mirovni sporazum kojim se obavezuju da neće napadati jedni druge. Ovo je važno sada više nego ikad, dan nakon samita NATO-a u Briselu i jednoglasne poruke nakon sastanka.
  3. Nakon uzajamnog priznavanja između Republike Kosovo i Republike Srbije, obe naše zemlje uspostaviće uzajamni reciprocitet, uključujući i pitanje manjina. Dakle, Srbi na Kosovu mogu imati svoj Nacionalni savet po uzoru na Albance i Bošnjake u Srbiji.
  4. Po pitanju nestalih i prisilno odvedenih lica, Srbija će ukloniti sa položaja i ispitati šefa srpske delegacije, gospodina Veljka Odalovića, koji je u periodu 1997-1999 bio „šef kosovskog okruga“ i zajedno vodio okupirano Kosovo sa gospodinom Zoranom Anđelkovićem.

“Na moj prvi predlog nismo dobili odgovor, dok su ostala tri predloga odbijena. Nadam se da će se po povratku u Beograd gospodin Vučić i gospodin Selaković razmisliti i ozbiljno razmotriti prihvatanje ovih predloga,” rekao je Kurti. / ibna