Kosovo: Kurti putuje u Brisel nakon sinoćnje diskusije sa M. Palmerom

Kosovo: Kurti putuje u Brisel nakon sinoćnje diskusije sa M. Palmerom

Kosovski premijer Albin Kurti, u pratnji zamenika Besnika Bislimija i Donike Gervalla, putuje danas u Brisel kada će se sastati sa visokim zvaničnicima EU i predsednikom Vlade Belgije.

Portparol kosovske Vlade Perparim Krieziu, potvrdio je vest u objavi na Fejsbuku. Krieziu je reagovao na izjave šefa EU za spoljnu politiku Josepa Borrella, koji je najavio nastavak dijaloga između Kosova i Srbije 11. maja. Krieziu je rekao da kancelarija kosovskog premijera nije upoznata sa sastankom.

„Kabinet premijera nije primio poziv ili najavu potencijalnog sastanka između Kosova i Srbije 11. maja. Možda je ovo možda bila ideja dogovora sa Beogradom, ali ne i sa nama. Datumi, mesta održavanja i dnevni red sastanaka imaju smisla samo ako se dogovore, a ne kada se nameću jednostrano“, rekao je Krieziu.

Visoki predstavnik EU Borrell bio je u ponedeljak u Briselu domaćin srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću, a nakon sastanka izjavio je da se očekuje da će se dijalog Kosovo i Srbija nastaviti 11. maja.

Kurti razgovarao sa Palmerom

Američki ambasador na Kosovu Filip Kosnet objavio je putem Twittera da je vođena široka diskusija premijera Albina Kurtija sa američkim diplomatom Metjuom Palmerom o dijalogu između Kosova i Srbije.

„Široka produktivna diskusija s premijerom Albinom Kurtijem i Mattom Palmerom iz State Departmenta sinoć. Proces dijaloga koji vodi EU i dalje je od suštinskog značaja za ekonomski uspeh Kosova i evroatlantske integracije“, napisao je Kosnett. / ibna