Kosovo: Kurti želi normalizaciju odnosa sa Srbjom

Kosovo: Kurti želi normalizaciju odnosa sa Srbjom

Premijer Kosova u tehničkom mandatu Albin Kurti rekao je danas da želi da normalizuje odnose sa Srbijom međusobnim priznavanjem, napomenuvši da dijalog treba da se nastavi, ali bez „mape na stolu“.

„Ne postoji dijalog kada su mape na stolu, niti postoji predsednik za karte. Konačni ishod razgovora trebalo bi da bude obostrano priznavanje“, rekao je Kurti tokom telekonferencije sa studentima sa Harvard univerziteta.

Pored toga, Kurti je naglasio da su smanjenje nezaposlenosti i suzbijanje kriminala i korupcije dva problema s kojima se suočio kada je postao šef kosovske Vlade i da se njegov program upravljanja zasnivao na ta dva prioriteta, uz poštovanje zakona i otvaranje novih radnih mesta.

Ranije je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak telefonom kontaktirao premijera vlade Albina Kurtija.

Prema tviter postu, evropski zvaničnik rekao je da je imao veoma dobar razgovor sa Albinom Kurtijem i da je razgovarao o napredovanju pandemije korone i njenom lečenju, trenutnoj političkoj situaciji i političkim kretanjima, kao i potrebi za liberalizacijom viza. / ibna