Kosovo: Kurtijeva Vlada pred kolapsom

Kosovo: Kurtijeva Vlada pred kolapsom

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je na konferenciji za novinare u sredu uveče da će njegova stranka pokrenuti zahtev za glasanje o poverenju Vladi Albina Kurtija.

U sredu je Albin Kurti razrešio ministra unutrašnjih poslova Agima Veliua, zbog toga što “širi paniku i favorizujući stav predsednika Kosova Hashima Thacija da se  zbog pandemije COVID-19 proglasi vanredno stanje”. Premijer Kurti usprotivio se predsednikovom predlogu, ističući da vanredno stanje predstavlja krajnju i nepotrebnu meru.

U razgovoru sa novinarima nakon sazivanja upravnog odbora stranke, Mustafa je rekao da Kurti nije pokazao poštovanje koalicionog sporazuma, jer se nije konsultovao sa DSK-om kada je odlučio otpustiti Veliu.

„Danas je otpušten ministar iz DSK, što je u suprotnosti sa koalicionim sporazumom“, izjavio je Mustafa. Takođe je primetio da je odluka o podnošenju zahteva za glasanje o poverenju takođe usledila kao posledica Kurtijevog odbijanja da ukine tarife na srpske proizvode, kako su to zatražile Sjedinjene Američke Države.

„12. marta sastao sam se sa predsednicom Parlamenta Vjosom Osmani i zamenikom premijera Avdullahom Hotijem i zamolio ga da sve što zahtevaju SAD, jer ugrožavanje kvaliteta odnosa sa SAD-om nije u najboljem interesu naše zemlje“, rekao je Mustafa.

Zaključio je da uprkos zahtevu nije dobio pozitivan odgovor, dodajući da je Kurtiju 15. mart bio krajnji rok za ukidanje tarifa. / ibna