Kosovo: Kurtijeva odluka da uvede jače mere prema Srbiji zazvala reakcije

Kosovo: Kurtijeva odluka da uvede jače mere prema Srbiji zazvala reakcije

Uoči ostavke, Kurtijeva Vlada donela je odluku da uvede strože mere reciprociteta u trgovini sa Srbijom, što otežava ulazak robe na Kosovo još težim.

Odluka je izazvala reakcije specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčaka, koji je pozvao na hitno ukidanje ovih mera, kao i predsednika Hashima Thacija i mandatara Avdullaha Hotija.

Prema rečima zamenika ministra ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija Edisona Jakurtija, stalne prepreke koje Srbija postavlja kamionima sa Kosova bili su jedan od razloga odluke da se ove mere pojačaju.

„Regionalno telo je identifikovalo nove prepreke koje su vlasti Srbije postavile za prevoz robe, tražeći od privrednih subjekata iz Republike Kosovo da dobiju dozvole za ulaz od Kancelarije za vezu u Prištini pre ulaska u Srbiju“, rekao je Jakurti.

Prema njegovim rečima, osim nalaza međuregionalnog tela, primećeno je da vlasti u Srbiji ne priznaju kao pravno lice preduzeća koja su osnovana u skladu sa zakonima Republike Kosovo.

Kosovski predsednik Hashim Thaci napisao je u postu na Tvitteru da „užurbane last-minute odluke odlazeće Kurtijeve administracije uopšte nisu korisne za evroatlantski put Kosova. Nova legitimna vlada Kosova mora početi od početka i oporaviti se od ovih strateških grešaka. Saradnja sa EU i SAD je ključ za integraciju u EU i NATO “./ ibna