Kosovo: Lajčak bi u ponedeljak mogao posetiti Prištinu

Kosovo: Lajčak bi u ponedeljak mogao posetiti Prištinu

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak verovatno će u ponedjeljak posetiti Prištinu preko Tirane, piše list Koha Ditore pozivajući se na anonimne izvore.

Zbog ograničenja u vezi sa pandemijom koronavirusa, Lajčak će putovati avionom do Tirane i odatle će automobilom otputovati u Prištinu, gdje će ostati do četvrtka.

Prema prištinskom listu postoji neslužbeni dogovor da se sastane sa kosovskim premijerom Avdullahom Hotijem, ali nije jasno da li će se sastati i sa kosovskim predsednikom Hashimom Thacijem, koji i dalje odbija da se sastane s njim, jer ga smatra neprijateljem „nezavisnost Kosova “.

U stvari, Thaci je naglasio da još nije zvanično obaviješten o Lajčakovoj posjeti.

„Zvanično još nisam obavešten, videću dnevni red i naravno da ću odgovoriti. Važno je da se Kosovo tretira kao država. Imamo poverenja u Sjedinjene Države u om procesu. Ovo nije vrijeme za merenje pulsa, već za donošenje odluka o priznanju nezavisnosti”, rekao je Thaci.

Govoreći o dijalogu, Thaci je rekao da su odgovornosti u tom kontekstu jasne, jer je predsednik po Ustavu predstavnik Kosova. Prema njegovim riječima, institucije moraju djelovati brzo i ujedinjeno.

„Dijalogom će predsedavati pravne institucije Kosova. Takođe ćemo se suočiti sa preprekama. Predsednik predstavlja zemlju i njegove odgovornosti su jasne“, naglasio je Thaci, dodavši da ceni Hotijeve mere za nastavak dijaloga./ ibna