Kosovo: Lajčak odgovorio na pitanja oko mape u njegovoj kancelariji

Kosovo: Lajčak odgovorio na pitanja oko mape u njegovoj kancelariji

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na svom nalogu na Tviteru seriju fotografija sa mapom zapadnog Balkana koja krasi njegovu kancelariju, a koja je izazvala reakcije na Kosovu.

Tokom intervjua sa Miroslavom Lajčakom iz njegove kancelarije, zamućena slika iza njega naizgled je bila mapa zapadnog Balkana koja, prema kosovskim medijima, nije pokazivala graničnu liniju između Srbije i Kosova, kako je predviđeno Rezolucijom 1244.

Preciznije, kosovski novinar i glavni urednik televizije Klan Kosova, Adriatik Kelmendi, napisao je na Tviteru da bi Lajčak trebalo da se izvini što je tokom intervjua sedeo ispred mape koja prikazuje Kosovo kao deo Srbije, „inače ga ne bi trebao dočekati niko na Kosovu u ponedeljak”.

„Ako njegov gest potiče iz nemara, to pokazuje koliko je nepromišljeno preuzeo ulogu pregovarača sa EU u procesu dijaloga, a to su loše vesti. Ako je to učinio svesno, onda se pokorava Srbiji i ne može se smatrati nepristrasnim u dijalogu“, rekao je Kelmendi.

Stano: Zvanična karta EU

Nakon objave novinara Klan Kosova, portparol EU Peter Stano rekao je da je mapa u kancelariji specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine „zvanična mapa EU“ da je neutralna po pitanju Kosova, što je u liniju sa stavom EU.

Miroslav Lajčak, u pokušaju da pojasni situaciju, objavio je mapu koja stoji na zidu u njegovoj kancelariji, pokazujući da je mapa zvanična EU za zapadni Balkan.

„Kako je karta u mojoj kancelariji u mutnom snimku mog intervjua danas izazvala neke nesporazume, delim pravu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU zapadnog Balkana. Kosovo je tu i to je linija koja razdvaja Kosovo od Srbije “, napisao je Lajčak.

Dalje u objavi kaže da je to „primer zašto je Dijalog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije toliko važan. Takva pitanja više neće uzrokovati nesporazume“./ ibna