Kosovo: Lajčakova poseta Beogradu i Prištini zbog nastavka dijaloga završila bez rezultata

Kosovo: Lajčakova poseta Beogradu i Prištini zbog nastavka dijaloga završila bez rezultata

Evropska unija nije odredila datum za nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, koji je odložen prošlog meseca nakon što je Kosovo odbilo da ponovo otvori raspravu o Zajednici opština sa srpskom većinom, na zahtev Srbije.

Portparol EU Peter Stano rekao je u sredu da se radi na organiizaciji sledećeg sastanka i da će datume objaviti u dogledno vreme. „Nastavlja se rad na daljoj pripremi sastanaka u okviru Dijaloga. Objavićemo datum i dnevni red narednih sastanaka, bilo na nivou stručnjaka ili na najvišem političkom nivou, kada to bude potrebno“, rekao je Stano.

Suspenzija dijaloga uz posredovanje EU u Briselu dogodila se uprkos poseti specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, koji je prošle nedelje posetio i Prištinu i Beograd. Čini se da njegove posete nisu dale rezultate koji bi strane približili nastavku dijaloga. Lajčak je rekao da se kosovska strana složila da uspostavi Zajednicu opština sa srpskom većinom, prema sporazumu postignutom 2013. godine. Međutim, zvaničnici u Prištini opovrgli su Lajčakove tvrdnje, ponovivši da stav Kosova o Zajednici ostaje nepromenjen.

Lajčak je izazvao pažnju kosovskih političkih lidera svojim izjavama novinarima iz Beograda da Kosovo mora da promeni svoj ustav da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom. Međutim, zvaničnici EU u Briselu rekli su da je Lajčak pogrešno protumačen i da je mislio na to da su obe zemlje trebale ustavne amandmane ako žele da zaključe konačni sporazum.

„Gospodin Lajčak je objasnio šta će se dogoditi ako pregovarate o međunarodnom sporazumu. Pri postizanju međunarodnog sporazuma, vlada mora uzeti u obzir neophodna pravna prilagođavanja, čak i na ustavnom nivou, kako bi ih uključila u svoju domaću sudsku praksu i ustavni poredak. To se odnosi i na Kosovo i na Srbiju “, rekao je Stano u ponedeljak.