Kosovo: DSK će potpisati dogovor Srbije i Kosova, kaže Latifi

Kosovo: DSK će potpisati dogovor Srbije i Kosova, kaže Latifi

Profesor filozofije Blerim Latifi rekao je da će nova Vlada Kosova na čelu sa Demokratskim savezom Kosova (DSK) postići konačni dogovor između Kosova i Srbije.

Latifi se je na Facebooku konstatovao da će se pod vođstvom DSK formirati nova Vlada koja će usaglasiti konačni sporazum Kosova i Srbije.

„Biće formirana nova Vlada pod vođstvom DSK koja će izvršiti svoj prvi i poslednji zadatak; konačni sporazum između Kosova i Srbije. Teško je reći da li ćemo imati ovaj sporazum ove godine, s obzirom na globalni problem koji je izazvao koronavirus“, objavio je Latifi.

Generalna skupština DSK glasala je većinom u korist moguće koalicije s AAK-om i Socijaldemokratskom inicijativom, kao  sa i zajednicama, koju bi predložio predsednik stranke Isa Mustafa, u slučaju da dobije mandat za formiranje Vlade.

U saopštenju, DSK je juče rekao da je od 124 člana Generalne skupštine, 114 pristalo na predlog predsednika Mustafe o formiranju Vlade.

Na osnovu toga, predsednik DSK izjavio je da je volja Generalne skupštine DSK da formira koalicionu Vladu sa AAK-om, Inicijativom i zajednicama.

U međuvremenu, predsednik Thaci je napisao treće pismo Albinu Kurtiju šefu Pokreta Samoopredeljenje, tražeći ime kandidata za premijera.

Thaci je upozorio Kurtija da će morati da ispuni svoj ustavni mandat kako bi garantovao demokratsko funkcionisanje institucija Republike Kosovo, uključujući obezbeđivanje imenovanja kandidata za premijera i formiranje nove Vlade Kosova.

Thaci je napomenuo da će preuzeti imenovanje novog mandatara u skladu sa svim ustavnim procedurama, tako da nova Vlada može biti formirana što je prije moguće.

“Daću sve od sebe da sledim sve ustavne korake kako bi građani Republike Kosovo mogli što pre imati novu Vladu, posebno usred pandemije koja zahteva efikasnu i stabilnu administraciju sa punim ustavnim mandatom”, rekao je kosovski predsednik. / ibna