Kosovo: Macron poziva novu vladu da nastavi dijalog sa Srbijom

Kosovo: Macron poziva novu vladu da nastavi dijalog sa Srbijom

Francuski predsednik Emmanuel Macron poslao je pismo vršiocu dužnosti kosovskog predsednika Vjosi Osmani povodom 13. godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, ističući da nova vlada u Prištini mora da se čvrsto opredeli za dijalog sa Beogradom.

Macron je u svom pismu naglasio da proces dijaloga treba da se nastavi na osnovu onoga što je već postignuto.

„Želeo bih da pozdravim posvećenost Kosova dijalogu sa Srbijom nakon njegovog obnavljanja, nakon sastanka na visokom nivou koji smo održali sa kancelarkom Angelom Merkel 10. jula 2020. godine. Potpuno podržavam posredovanje Evropske unije i njenog predstavnika u dijalogu, Miroslava Lajčak, kako bi postigao sveobuhvatan, konačan i pravno obavezujući sporazum,” navodi Macron u svom pismu.

Takođe je naglasio važnost što skorijeg nastavka dijaloga, nakon formiranja nove vlade Kosova, „na osnovu već postignutog napretka“.

Međutim, Albin Kurti, verovatni budući premijer i lider neprikosnovenog pobednika vanrednih izbora 14. februara, Pokreta Samoopredeljenje, već je nekoliko puta naglasio da dijalog sa Beogradom neće biti prioritet njegove vlade.

Albin Kurti rekao je Euronewsu da će, ukoliko se na Kosovu održi referendum o pridruživanju Albaniji, glasati za.

S obzirom da Albanci čine više od 90% od 1,8 miliona stanovnika Kosova, šansa za zajednicu dve države ima podršku i na Kosovu i u Albaniji. / Ibna