Kosovo: Ministarka spoljnih poslova snažno reagovala na izraz “Republika” kada se govori o Srbiji

Kosovo: Ministarka spoljnih poslova snažno reagovala na izraz “Republika” kada se govori o Srbiji

Visoki diplomata Kosova, Meliza Haradinaj-Stublla, javno je apelovala na sve institucije zemlje da se ni u kom slučaju ne predstavljaju bez državnih simbola.

Haradinaj je na svom nalogu na Fejsbuku napisala da je bilo nedavnih trendova i opsesija na raznim forumima, da se od visokih kosovskih zvaničnika tražilo da izbegavaju pojavljivanje u blizini državnih simbola, na zahtev Srbije, kako bi sprečili Kosovo da učestvuje u događajima na regionalnom i međunarodnom nivou.

„Poštovanje Ustava i važećih zakona nije stvar želje! Čak ni Briselski sporazum o regionalnom predstavljanju i saradnji ne zabranjuje upotrebu simbola, naprotiv, ime Kosova mora biti isto kao i sva druga imena država učesnica i, ako se koriste simboli drugih država, organizatori od su dužni da postave simbole Republike Kosovo, u skladu sa i u cilju jednake zastupljenosti Republike Kosovo. Ali to se neće dogoditi bez pitanja ili bez poštovanja sebe i postojanja naše države. Predstavnici Kosova to duguju svima koji pokušavaju da našu zemlju predstave na nižem nivou, da je ne prihvate i da istaknu činjenicu da je Republika Kosovo nezavisna, suverena i demokratska država svojih građana. Državu Kosovo priznaje 117 država, poput Sjedinjenih Američkih Država, velika većina država članica Evropske unije, većina zemalja u regionu i šire, i članica je specijalnih službi UN-a, poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda i mnoge druge regionalne i međunarodne organizacije. 22. jula 2010. godine, Međunarodni sud pravde potvrdio je našu legitimnost i legitimitet Kosovske deklaracije o nezavisnosti, dok je Generalna skupština UN pozdravila odluku Međunarodnog suda pravde, u svojoj rezoluciji usvojenoj 9. septembra 2010“, naglasila je Haradinaj.

Pored toga, kosovska ministarka spoljnih poslova smatra da je neprihvatljivo da neke institucije Republike Kosovo i parlamentarne političke stranke koriste termin „Republika“ kada govore o Srbiji, čak i u zvaničnim i javnim dokumentima.

Ovom prilikom pozivam Skupštinu Kosova, sa posebnim naglaskom na parlamentarnu grupu Pokreta Vetevendosje, da se, kada se dopisujete, ne koristi naziv „Republika Srbija“, niti prilikom međunarodne korespodencije, kao što je bilo slučaj sinoć sa objavljivanjem pisma upućenog izabranom predsedniku SAD-a Bidenu, gde je Srbija pomenuta kao Republika“, rekla je ona.

„Nezavisnost Kosova rezultat je vekovnih napora i žrtava našeg naroda za slobodu, nezavisnost i demokratiju. Mnoge generacije su žrtvovane za nezavisnu i suverenu državu Kosovo, koja se završila slavnim ratom Oslobodilačke vojske Kosova. Stoga, svaki predstavnik Republike Kosovo ima zakonsku i moralnu obavezu da štiti i dostojno predstavlja državu i ni na koji način ne dozvoljava kršenje njenih simbola. Predstaviću ovaj predlog-direktivu na sledećem sastanku vlade Kosova“, dodala je kosovski ministar spoljnih poslova. / Ibna