Kosovo: Nakon što je Kosovo priznalo Izrael, Tači i Erdogan se sastali u Istanbulu

Kosovo: Nakon što je Kosovo priznalo Izrael, Tači i Erdogan se sastali u Istanbulu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan priredio je doručak za kosovskog predsednika Hašima Tačija u palati Vahdettin u Istanbulu.

Tači je nakon sastanka objavio post na Tviteru, zahvalivši se Erdoganu na toplom gostoprimstvu „i produktivnoj diskusiji o svim pitanjima od zajedničkog interesa, uključujući bilateralnu saradnju, regionalna i globalna pitanja“.

„Naše dve države imaju prijateljske odnose i dalje će ojačati strateško partnerstvo Kosova sa Turskom“, napisao je Tači na Tviteru.

Erdoganov sastanak sa Tačijem dolazi nekoliko dana nakon zvanične kritike Turske na plan Kosova za otvaranje ambasade u Jerusalimu. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem se kaže da je razočarano odlukom Kosova, na kojem su većina muslimani, da prizna Izrael i uspostavi diplomatsku misiju u Jerusalimu. „Čak je i pomisao da kosovski zvaničnici preduzimaju takav korak, što predstavlja očigledno kršenje međunarodnog prava, razočaravajuća“, navodi se u saopštenju turskog Ministarstva spoljnih poslova.

Kosovo će uspostaviti izraelsku misiju u Jerusalimu i zauzvrat će dobiti izraelsko priznanje jer želi dalje da legitimiše svoju državnost. Odluka je rezultat sporazuma između Kosova i Srbije uz posredovanje SAD postignutog u Beloj kući 4. septembra / ibna