Kosovo: Naš prioiritet je pandemija a ne predsednik, kaže Kutri

Kosovo: Naš prioiritet je pandemija a ne predsednik, kaže Kutri

Bivši kosovski premijer Albin Kurti rekao je u jednom intervjuu da neće odmah reagovati na zahtev predsednika Hašima Tačija da dostavi ime mandatara za formiranje nove Vlade nakon rušenja sopstvene administracije. Prema bivšem premijeru, Vlada je veoma zauzeta borbom protiv pandemije koronavirusa.

„Nije da ne želimo da ostanemo u kontaktu sa predsednikom; mi smo veoma saglasni, ali s druge strane smo veoma zaokupljeni drugim prioritetima, posebno i što je najvažnije borbom protiv pandemije COVID-19. Kao što smo ranije rekli, mi ćemo odgovoriti predsedniku u odgovarajuće vreme, ali ne mogu reći da ćemo to učiniti upravo sada. Ne ostavljamo predsednika bez odgovora, ali ne ostavljamo ni našu zemlju bez dobrog upravljanja“, rekao je Kurti.

Pored toga, Kurti je rekao da, čim prođe pandemija, treba održati izbore i formirati novu Vladu, dok će on ostati premijer do kraja pandemijske krize.

„Mislim da je najbolje da svi rade sa Vladom i državnim institucijama u borbi protiv pandemije i, čim pređemo na drugu stranu ove zdravstvene krize sa najmanjim mogućim uticajem, želimo da krenemo na nove parlamentarne izbore i onda ćemo imati novu Skupštinu i novu Vladu“, nastavio je Kurti.

Govoreći o svojim odnosima sa Sjedinjenim Državama, Kurti je rekao da su “savez i partnerstvo između Republike Kosovo i Sjedinjenih Država nerazdvojni i ne zavise od administracije Republike Kosovo ili premijera i predsednika”.

„Uveren sam da su savez i partnerstvo između Republike Kosovo i Sjedinjenih Američkih Država nerazdvojni i ne zavise od vlada Republike Kosovo, niti od premijera i predsednika. Ovo je mnogo dublja veza koja ima veze sa istorijom, ali ima i veze sa geopolitikom. Međutim, to ima veze sa zajedničkim vrednostima. Prema tome, činjenica da možemo kritikovati jedni druge nije slabost“, odgovorio je Kurti.

„Verujem da je Sjedinjenim Državama potrebno snažno Kosovo, Kosovo koje štiti svoje interese i na taj način jača savezništvo sa Sjedinjenim Državama. Ne mislim da slabo Kosovo doprinosi više savezništvu sa Sjedinjenim Državama. Kosovo je ojačano samopoštovanjem i izgradnjom odnosa sa drugima, pre svega sa Srbijom“, zaključio je Kurti. / ibna