Kosovo: Nastavlja se Lajčakova poseta; sastanci sa Kurtijem i Osmani

Kosovo: Nastavlja se Lajčakova poseta; sastanci sa Kurtijem i Osmani

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine započeo je drugi dan u posete Prištini. Miroslav Lajčak, koji je stigao u ponedeljak, započeo je dan sastancima sa američkim ambasadorom i komandantom KFOR-a.

Lajčak je sastanke objavio i na svom nalogu na Tviteru.

„Po dolasku na Kosovo, sastao sam se sa američkim ambasadorom i komandantom NATO-ovog KFOR-a kako bih razgovarao o trenutnom razvoju događaja. Dobra prilika da ponovo potvrdimo naše snažno transatlantsko jedinstvo“, napisao je Lajčak.

Američki ambasador Phillip S. Kosnett komentarisao je na Tvitteru sastanak sa Lajčakom.

„Na današnjem sastanku sa specijalnim predstavnikom EU, [mi] smo potvrdili američku podršku zajedničkom procesu dijaloga koji vodi EU. Naš cilj: sveobuhvatno rešavanje i dublje evroatlantske integracije koje će biti od koristi svim građanima Kosova i Srbije“.

Lajčak se nakon toga sastao sa liderom Pokreta Vetevendosje Aljbinom Kurtijem, čija je stranka pobedila na vanrednim izborima 14. februara.

Nakon sastanka, Kurti, kandidat za premijera, rekao je za T7 da ga je Lajčak uopšte informisao o procesu dijaloga. „Još jednom sam mu objasnio da smo pobedili na izborima i da će se naš program fokusirati na pravdu i zapošljavanje, jer smo sada usred pandemije COVID-19. Nismo protiv dijaloga, ali želimo dobro pripremljene razgovore sa vlastima Srbije“, rekao je Kurti.

„[Dijalog] ne može biti naš prvi ili drugi prioritet, jer to trebaju biti pravda i zapošljavanje. Ne poričem značaj dijaloga EU za Kosovo i Srbiju, kao i za region, ali najvažnije je da taj dijalog mora biti dobro pripremljen. Dijalog mora biti iskren i bez vremenskog pritiska, ali i dalje smo posvećeni značajnom procesu“, rekao je Kurti.

Specijalni predstavnik EU objavio je na Tviteru da je imao dobar i konstruktivan sastanak sa Kurtijem. “Takođe smo detaljno razgovarali o Dijalogu sa pogledom na naredne korake”.

Miroslav Lajčak, koji je u Prištinu stigao u ponedeljak popodne, sastao se u utorak ujutru sa vršiocem dužnosti predsednika Kosova Vjosom Osmani.

U objavi na Tvitteru, Lajčak je napisao: „Započeo je 2. dan na Kosovu veoma korisnim razgovorom sa vršiocem dužnosti predsednika Vjosom Osmani. Razgovarali smo o nedavnim izborima i trenutnom razvoju događaja. Takođe smo razgovarali o sledećim koracima u dijalogu.“/ibna