Kosovo ne ide na Evroviziju

Kosovo ne ide na Evroviziju

Evropska agencija regulatornih tela većinom glasova je odbila predlog da Kosovo bude primljeno u Evropsku radiodifuznu uniju (EBU), prenela je Radio-televizija Srbije.

Pomoćnik direktora Radio-televizije Srbije Milivoje Mihajlović, koji je prisustvovao sastanku u Oslu kao predstavnik tog javnog servisa, rekao je da Kosovo nije uspelo da “putem presedana” uđe u EBU pošto su 673 glasa bila protiv, a 400 za izmenu statuta.

Mihajlović ukazuje da je taj proces trajao više od godinu dana. Iniciralo ga je pet javnih servisa iz zemalja bivše Jugoslavije – Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije, kao i iz Mađarske.

“Mađarska je danas povukla potpis sa tog zahteva, ali se ipak raspravljalo i glasalo”, rekao je Mihajlović.

Vlade Srbije i Mađarske u poslednje vreme jačaju međusobne odnose, što se ogleda u susretima premijera Viktora Orbana i predsednika Aleksandra Vučića, kao i drugih zvaničnika dve zemlje.

Mihajlović je tvrdio da bi prijem Kosova u EBU ugrozio mir na Zapadnom Balkanu.

“Članice EBU su prihvatile argument RTS-a da se radi o političkom potezu, da se radi o političkom presedanu. Da će to štetiti miru u našem regionu i opredeljenju Evropske radiodifuzne unije da bude profesionalna a ne politička organizacija”, istakao je Mihajlović.

Pomoćnik direktora RTS-a smatra da se ne radi o ometanju profesionalnog razvoja RTV Kosovo.

“Oni imaju ugovor sa EBU i imaju sve benefite koje EBU nudi svojim članicama i pridruženim članicama. Jedino je ovo bio politički potez, na neki način dokazivanje da je Kosovo država, a ne međunarodni protektorat”, naglasio je Mihajlović.