Kosovo: Nedostatak jedinstva u pogledu tarifa na uvoz iz Srbije

Kosovo: Nedostatak jedinstva u pogledu tarifa na uvoz iz Srbije

Premijer Kosova, Ramush Haradinaj izjavio je u sredu da je činjenica da su lideri na Kosovu podeljeni oko tarifa koje su nametnute na uvozrobe iz Srbije i pitanja dijaloga s Beogradom, učinili Srbiju jačom i omogućili ovoj zemlji da uslovljava njen povratak za pregovarački sto.

Haradinaj je ovo izjavio kao reakciju na izjave predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veselija tokom intervjua za VOA, u kojem je rekao da postoje konceptualne razlike između njega i premijera Haradinaja u vezi sa pitanjem tarifa i dijaloga. Veseli je rekao da Kosovo mora da poštuje savete SAD i EU za ukidanje tarifa i da nastavi dijalog koji ima za cilj normalizaciju odnosa.

U međuvremenu, Haradinaj je rekao da te tarife nisu nametnute SAD-u, već u Srbiji, koja je lobirala protiv Kosova.

„Gledao sam intervju. Ono što mene deli od SAD je razlika u mišljenjima o suspenziji tarifa. Ako bi Veseli i drugi lideri sa Kosova bili ujedinjeni oko pitanja tarifa, onda bi nas SAD mogle podržati po ovom pitanju”, rekao je premijer Haradinaj.

Vlada Kosova je u novembru prošle godine odlučila da za 100% poveća tarife na robu koja dolazi iz Srbije, kao odgovor na napore Beograda protiv priznavanja nezavisnosti Kosova. Beograd uslovljava svoj povratak dijalogu sa ukidanjem tarifa, dok Priština kaže da razgovori ne smeju ničim biti uslovljeni. /ibna/