Kosovo: Nesuglasice oko formiranja koalicione Vlade se nastavljaju

Kosovo: Nesuglasice oko formiranja koalicione Vlade se nastavljaju

Parlament Kosova zaseda već treći dan, ali Pokret Samoopredelenje (LVV) i Demokratski savez Kosova (LDK) još uvek nisu prevazišli različite stavove u vezi sa pozicijom budućeg predsednika zemlje.

DSK nastavlja da insistira na “uravnoteženju” pozicija, što za ovu stranku znači da preuzima to mesto, dok LVV želi da predsedničko mesto ne bude deo koalicionog sporazuma.

Najviši zvaničnik DSK-a, Muharrem Sfarca, rekao je Zeriju da je na Samoopredelenju da uloži napore za zaključivanje koalicionog sporazuma pred konstitutivnom skupštinom Parlamenta.

“Inače mislim da će pitanje biti rešeno kompromisom”, rekao je Sfarca, dodajući da veruje da je ekskluzivno pravo DSK da ime kandidata predstavi tek kada se približi izbor kosovskog predsednika.

Istovremeno, zamenik lidera LVV-a Besnik Bislimi priznao je da su pregovori o koaliciji odloženi, rekavši da je to zbog “besmislenog” zahteva koji je stavljen na sto.

“Međutim, vrlo sam optimističan da će se to prevazići zrelošću i zemlja će vrlo brzo formirati svoje institucije”, rekao je Bislimi ./ibna