Kosovo: Nova oblast sukoba su registarske tablice

Kosovo: Nova oblast sukoba su registarske tablice

Kosovska vlada odlučila je da nijedan automobil sa srpskim tablicama neće smeti da se kreće na Kosovu. Prilikom ulaska na Kosovo, vlasnici automobila moraju postaviti privremene kosovske tablice, baš kao što se zahteva od građana sa kosovskim tablicama pri ulasku na teritoriju Srbije.

Odluka o registarskim tablicama za vozila koja ulaze na Kosovo iz Srbije, koju je potpisao ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečla, obavezuje postavljanje tablica na vidljiva mesta i za njihovo korišćenje mora se platiti taksa od pet evra. Njihov rok važenja je 60 dana.

Desetine oklopnih vozila kosovske policije viđeno je kako nadziru granični prelaz u Jarinju. Kosovska policija nije dozvolila ulazak u zemlju vozilima sa srpskim tablicama, jer Srbija već nekoliko godina primorava građane Kosova da na svoja vozila stavljaju privremene tablice kako bi ušli u zemlju.

Kosovski premijer Albin Kurti iz Narodne skupštine rekao je da današnje akcije nisu protiv građana Srbije, pozivajući ih da se slobodno kreću bez straha i brige.

Kurtijevi protivnici su ovo videli kao „predstavu“ i alat za kampanju.

Arben Gashi iz LDK -a rekao je da se Kurtijevamisija ne razlikuje od one bivšeg premijera Thacija. EU je pozvala na okončanje tenzija.

Srbi se nisu složili sa primenom reciprociteta, pa su protestnim skupom blokirali put. Demonstrantima se pridružio i ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi Goran Rakić.

Jedan od policajaca obratio se srpskim demonstrantima na albanskom jeziku, rekavši im da „niko ne zaustavlja protest, ali se put mora otvoriti“.

Rakić, koji je ministar u vladi Kurtija, okružen srpskim demonstrantima, rekao je da je to reakcija, a ne akcija, na današnju odluku kosovske Vlade da ne dozvoli nijednom automobilu koji napušta Srbiju da pređe granicu, a da nije obeležen privremenim znakovima Kosova.

„15. septembar 2021. bio je krajnji rok do kada je dogovor postignut u Briselu konačno trebalo da bude zatvoren i promet vozila sa bilo kojim od tablica osim RKS -a trebalo je da se zaustavi. Od 15. septembra 2021. godine Republika Kosovo je prestala da izdaje KS tablice, jer od ovog datuma ove tablice više ne važe. Pet dana nakon isteka roka predviđenog Sporazumom o slobodnom kretanju, Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je preduzelo potrebne radnje za oduzimanje svih ilegalnih tablica u Republici Kosovo, kao i na svim graničnim prelazima. Bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila sa nevažećim tablicama, one se oduzimaju. Na svim graničnim prelazima vozila sa srpskim tablicama koja ulaze na teritoriju Republike Kosovo imaće privremene registarske tablice. Tehnički sporazum između Kosova i Srbije postignut je 2011. godine, koji je finaliziran u Briselu 2016. godine. Od tada je Kosovo sprovelo sve obaveze, uključujući i proceduru za olakšavanje registracije vozila. Administrativna infrastruktura za izdavanje neophodnih dokumenata za registraciju vozila je završena”, rekao je Kurti u Skupštini Kosova.

On je pozvao građane Srbije da ne nasedaju, dodajući da takav reciprocitet nema za cilj izazivanje destabilizacije.

„Radnje koje su danas preduzele nadležne institucije na sprovođenju ovog sporazuma o slobodnom kretanju nisu usmerene protiv građana Srbije. Oni ni na koji način nemaju nameru da ometaju kretanje građana Srbije ili da izazovu destabilizaciju. Kao i juče, danas i sutra, građani Srbije kretaće se slobodno, sigurno i zakonom zaštićeno. Očekujem od svih građana da se danas ne dešava ništa nezakonito, danas počinje primena sporazuma na koji je Srbija pristala uz pomoć EU. Slobodno kretanje je ljudsko i političko pravo, ali i evropska vrednost. Molim građane Srbije da bez brige i straha nastave sasvojim načinom života … Jednakost za nas je vrednost koju sprovodimo u delo ”, rekao je Kurti.

Portparol za spoljnu politiku i bezbednost EU Peter Stano rekao je danas na konferenciji za novinare da se moraju zaustaviti napetosti na obe strane i da se dijalog treba koristiti za rešavanje takvih sporova.

„Pomno pratimo situaciju i želim da naglasim da je sloboda kretanja osnovni zahtev EU i očekujemo da će je Kosovo i Srbija promovisati. Pozivamo obe strane da se uzdrže i smanje tenzije. Odmah i bez odlaganja“, rekao je Stano.

Stano je rekao da bi Kosovo i Srbija trebalo da koriste dijalog kao jedinu platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koja ove dve zemlje mogu imati, uključujući slobodu kretanja./ Ibna