Kosovo: Nova Vlada bez izbora i raspuštanja Parlamenta

Kosovo: Nova Vlada bez izbora i raspuštanja Parlamenta

Kosovski predsednik Hashim Thaci, nakon sastanka sa čelnicima parllamentarnih političkih stranaka u sredu, rekao je da je dobio saglasnost većine za formiranje nove Vlade.

Izražavajući saglasnost političkih stranaka u poslaničkim mestima, Tači je izjavio da se 91 od 120 poslanika zalaže za formiranje nove Vlade bez održavanja prevremenih izbora. Sve stranke, osim Samoopredelenja, na sastanku u sredu potvrdile su Tačiju da se zalažu za formiranje nove Vlade bez raspuštanja Parlamenta i održavanje novih izbora.

„Sastanak sa liderima političkih stranaka zastupljenim u Skupštini Republike Kosovo upravo je završen i 91 od 120 poslanika zalaže se za formiranje nove Vlade na osnovu rezultata 6. oktobra 2019. Poštujem njihovu spremnost, Ustav i trenutne kosovske zakone,” napisao je Thaci na društvenim mrežama nakon sastanka.

Thaci je napomenuo da će nova Vlada biti formirana u narednim danima i da je odlučio  da neće raspustiti Parlament. „U narednim danima Kosovo će imati novu Vladu i neće biti raspuštanja Parlamenta ili novih izbora. Kosovo ima kapacitet i zrelost za formiranje nove Vlade i garantovanje demokratskog funkcionisanja institucija Republike Kosovo, uprkos pandemiji,“ zaključio je Tači./ibna