Kosovo obeležilo 20. godišnjicu NATO bombardovanja Srbije

Kosovo obeležilo 20. godišnjicu NATO bombardovanja Srbije

Kosovo je u nedelju obeležilo 20. godišnjicu NATO bombardovanja srpskih snaga, što je dovelo do kraja rata koji je trajao gotovo dve godine.

Kampanju bombardovanja iz vazduha, koja je trajala 78 dana, srpske su snage koristile na zemlji da bi se osvetile stanovnicima albanske nacionalnosti. Preko 10 hiljada ljudi je ubijeno, više od 800 hiljada je raseljeno sa Kosova, dok je pet hiljada drugih proglašeno nestalim posle rata.

NATO je, 10. juna 1999. godine, potpisao sporazum sa tadašnjom jugoslovenskom vojskom za njeno potpuno povlačenje sa Kosova, dok je dva dana kasnije, mirovna misija KFOR-a ušla na Kosovo, čime je okončan rat i vladavina Beograda.

Mirotvorci iz NATO-a i UN-a videli su pravi razmer rata kada su se suočili sa masovnim grobnicama i nivoom uništenja.

Dvadeset godina kasnije, broj NATO snaga koje vode brigu o bezbednosti na Kosovu je 4500 naspram 50 hiljada u 1999. godini.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, u nedelju je rekao da je borba 24. marta 1999. označila “veliku prekretnicu za slobodu i da je intervencija NATO-a pre 20 godina ono što je ovaj dan učinilo tako slavnim. Danas se sa poštovanjem sećamo i pozdravljamo intervenciju međunarodne zajednice“, rekao je predsjednik Tači.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poslao je pismo generalnom sekretaru NATO-a, Jensu Stoltenbergu, u kome kaže da će “narod Kosova uvek biti zahvalan za doprinos NATO-a u spasavanju hiljada života te izgradnji mira i stabilnosti na Kosovu”. / ibna /