Kosovo odbacuje mini-Šengen

Kosovo odbacuje mini-Šengen

Lideri Kosova odbacili su zaključke ohridskog samita koji je održan u nedelju, na kome se razgovaralo o ideji mini-Šengena za zapadni Balkan.

Predsednik Kosova, Hashim Thaci, rekao je da je ova regionalna inicijativa besmislena sve dok Srbija i Bosna i Hercegovina ne priznaju nezavisnost Kosova.

Izjavio je da je jedini cilj Kosova članstvo u Evropskoj uniji.

„Prvo, Srbija je na prvom samitu ove nove regionalne inicijative namerno previdela Kosovo. Drugo, jedina vizija Kosova ostaje članstvo u EU i NATO-u. Stoga ne želimo ni u kakvim okolnostima našu evroatlantsku perspektivu zameniti regionalnom inicijativom “, izjavio je Thaci.

Lider LDK Isa Mustafa takođe je reagovao na pokretanje mini-šengenskog projekta na Balkanu.

„Takvi projekti na prvi pogled deluju atraktivno, ali u suštini vode u novu Jugoslaviju, sa Albanijom, bez Hrvatske i bez Slovenije. Kosovo mora težiti jedinstvenom evropskom tržištu i postati deo Šengenskog sporazuma, koji je deo zemalja Evropske unije. Srbija i neke druge zemlje u regionu imaju koristi od sporazuma poput mini-Šengena “, rekao je Mustafa.

Prema ovom sporazumu, suverenitet Kosova, prema njemu, prešao bi na susedne zemlje.

Dok Kosovo ovaj projekat smatra korakom ka novoj Jugoslaviji, albanski premijer Edi Rama kritikovao je Kosovo zbog neprihvatanja inicijative.

Rama je rekao da ideja mini-Šengena nije da podeli Balkan, nego da ujedini države./ibna