Kosovo odbilo prilkjučenje mini-Šengenu

Kosovo odbilo prilkjučenje mini-Šengenu

Kosovski predsednik Hashim Thaci odbio je poziv albanskog premijera Edija Rame da se pridruži balkanskoj verziji evropskog šengenskog prostora koju su pokrenule Albanija, Severna Makedonija i Srbija. Thaci je rekao da se ne može pridružiti inicijativi zbog politike Srbije, koja se protivi kosovskoj državnosti.

Premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sastaće se ovog vikenda u Tirani, u nastojanju da oblikuju inicijativu za stvaranje mini-Šengena na Balkanu kojim bi se prepreke slobodnoj trgovini i putovanjima u regionu ukinule. Ali, inicijativi se protivi Kosovo.

Predsednik Hashim Thaci u postu na Facebooku u sredu rekao je da je odbio poziv albanskog premijera Rame. Kosovo je bojkotovalo i ostala dva sastanka u Srbiji i Severnoj Makedoniji. U svom postu na Fejsbuku, Thaci je rekao da je podrška i međusobna saradnja Kosova i Albanije prirodna i večna. „Ali za razliku od Republike Albanije, Republika Kosovo se i dalje suočava sa ozbiljnim preprekama u konsolidaciji svoje državnosti. Nažalost, glavne prepreke dolaze iz Srbije, koja na sve načine i uvek podriva naše napore na izgradnji države“, napisao je Thaci. Kazao je da sa odbijanjem Srbije da prizna zločine počinjene na Kosovu, takve inicijative izgledaju “potpuno uzaludno”.

Prema Thaciju, Srbija i BiH ne priznaju Kosovo. „To znači da ove dve države ne žele dobrosusedske odnose i saradnju sa Kosovom. Stoga, sve dok ne postoji obostrano priznanje s tim državama, ne može biti napretka kada je u pitanju regionalna saradnja. Na kraju krajeva, Kosovo ima za cilj članstvo u NATO-u i EU i njegove težnje nisu da postanu deo eksperimentalnih regionalnih inicijativa, koje su derivat nesposobnosti EU da otvori vrata za članstvo zemalja Zapadnog Balkana“, rekao je Thaci.

Kosovski predsednik rekao je da se okolnosti, koje su sprečile učešće Kosova u prvom sastanku održanom u Novom Sadu i drugom sastanku održanom u Ohridu, nisu promenile. „Ja sam, kao predsednik Republike Kosovo, u ime državnih institucija, odbio poziv za treći sastanak ovog regionalnog formata koji se održava u Tirani“, zaključio je Thaci./ibna