Kosovo: Odlaganje Grenellove inicijative – Thaci se danas obraća javnosti

Kosovo: Odlaganje Grenellove inicijative – Thaci se danas obraća javnosti

Inicijativa SAD da nastavi dijalog i pronađe rešenje spora između Beograda i Prištine preokrenuta je naglavačke nakon što je Haško specijalno tužilaštvo objavilo da je kosovski predsednik Hashim Thaci optužen za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Zakazani sastanak u Beloj kući u subotu (27. juna) između srpske delegacije na čelu sa Aleksandrom Vučićem i kosovske delegacije, na čelu sa Hashimom Thacijem i Avdullahom Hotijem, odložen je na zahtev kosovskog premijera Richarda Grenella.

Thaci, koji se u nedelju vratio preko Tirane u Prištinu, prvi put će javno govoriti o optužbama koje je protiv njega podiglo Haško specijalno tužilaštvo.

U vreme kada je sve ukazivalo na nastavak procesa dijaloga između Beograda i Prištine, nakon što je došlo do promene u Vladi Kosova, pri čemu je Avdullah Hoti preuzeo funkciju premijera, i pobeda Aleksandra Vučića na parlamentarnim izborima 21. juna na srpskom frontu, optužnica za Thacija zakomplikovala je stvari.

Naravno, svi očekuju da će predsednik Kosova govoriti o optužnici protiv njega, kao i reakciju Vlade na nastavak dijaloga sa Srbijom.

U bliskoj budućnosti se očekuju nove inicijative i od SAD-a i od EU, jer svi žele da spor reše što pre./ibna