Kosovo: Odluka o prigovorima zbog necertifikacije kandidata za vanredne izbore biće doneta u utorak

Kosovo: Odluka o prigovorima zbog necertifikacije kandidata za vanredne izbore biće doneta u utorak

Izborni panel za žalbe i predstavke Kosova (ECAP) najavio je da će sutra doneti odluku o primedbama političkih partija na odluku Centralne izborne komisije da ne overi učešće na zborima za neke političke stranke i pojedine kandidate.

„ECAP će vas obavestiti u najkraćem mogućem roku o odlukama koje će doneti po žalbama političkih subjekata protiv odluke Centralne izborne komisije da ne overi političke subjekte i kandidate. Rok za pregled i odlučivanje o ovim žalbama je 72 sata od trenutka kada stranke podnesu ove žalbe ECAP-u, što znači da će odluke biti donete do sutra, 26. januara 2021. godine “, napominje ECAP u izjavi.

S druge strane, Centralna izborna komisija navodi da će postupiti u skladu sa odlukama Izbornog panela za žalbe i predstavke i Vrhovnog suda, u vezi sa primedbama političkih subjekata zbog neoverenja njihove liste kandidata.

Ovo je saopštio predstavnik Centralne izborne komisije Valmir Elezi u izjavi za KosovaPress.

„Centralna izborna komisija (CIK) očekuje reviziju ECAP-a i odluku o prigovorima podnetim ovom telu. Kao što smo već najavili, CIK će delovati u skladu sa odlukama ECAP-a i Vrhovnog suda “, pojasnio je Elezi.

Centralna izborna komisija u petak nije overila liste kandidata za poslanike na listi Pokreta Vetendvendosje (Samoopredelenje), Alijanse za budućnost Kosova, Socijaldemokratske inicijative i mnogih drugih nevećinskih partija.

Ove stranke su podnele primedbe ECAP-u u subotu./ ibna