Kosovo: Osmani se sastala sa troje bivših predsednika

Kosovo: Osmani se sastala sa troje bivših predsednika

Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se sa troje bivših kosovskih predsednika, Fatmirom Sejdiuom, Atifete Jahjaga i Behgjetom Pacollijem.

Osmani je rekla da je pozvala bivše predsednike da neguju novu institucionalnu kulturu poštovanja institucionalnog pamćenja, koja je neophodna da bi država napredovala.

„Takođe, treba stvoriti novi model konsultacija o pitanjima od nacionalnog interesa, kako bi se rešili problemi sa kojima se suočavaju građani“, naglasila je ona.

Predsednica Osmani rekla je da je Sejdiu bio istorijski deo procesa donošenja odluka.

„Pored toga, Jahjaga je stvorila odličan model promovišući zahteve kao što je pitanje žrtava seksualnog zlostavljanja, prema kosovskom predsedniku, dok je Pacolli, koji je takođe služio kao ministar spoljnih poslova, odvojeno sarađivao sa državama“, rekla je ona.

Bivša predsednica Atifete Jahjaga čestitala je Osmanijevoj na nastavku tradicije konsultacija sa bivšim predsednicima.

„Vi ste pravo rešenje u pravo vreme; imate puno posla, ali mi ćemo ostati bliski na svakom koraku. Mi, kao žene, imamo o čemu da razgovaramo, videli smo nedavne izveštaje da se suočavamo sa predrasudama našeg društva, za koje sam mislila da će proći tokom mog mandata, ali i dalje prevladavaju“, rekla je Jahjaga.

Sa svoje strane, Pacolli je rekao da je srećan što Kosovo ima pristojno predstavništvo, obećavajući da će ostati blizak Osmanijevoj. / ibna