Kosovo: Oštre reakcije DPK nakon povlačenja Contour Global iz projekta

Kosovo: Oštre reakcije DPK nakon povlačenja Contour Global iz projekta

Demokratska stranka Kosova (PDK) oštro je reagovalana vest da se kompanija Contour Global povlači iz projekta elektrane „Novo Kosovo“.

U izjavi, PDK napominje da je to predstavljalo veliki gubitak za zemlju, kao i veliki udarac ekonomiji.

„Ovo je veliki udarac kosovskoj ekonomiji, budućoj energetskoj moći Kosova i njenim odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, koji su danas na vrhuncu. Stav koji je Kurtijeva Vlada zauzela prema jednoj od najvećih američkih investicija u našoj zemlji je neprihvatljiv i odvija se prvih nedelja nazadne putanje na kojoj sve niže pada“, napominje se u saopštenju.

„Zahtev američke vlade za ukidanjem tarifa prvobitno je odbijen uprkos nametanju embarga na američke fondove i upozorenja za povlačenje američkih trupa sa Kosova. Ovaj premijer i ova Vlada Samoopredelenje- LDK javno se protivi američkim ulaganjima i njihovim interesima u našoj zemlji. Nedostatak političke volje za promovisanje ovog velikog investicionog projekta takođe govori o nedostatku vizije aktuelne Vlade da podrži strana ulaganja na Kosovu. Američka kompanija Contour Global trebalo je da uloži 1,3 milijarde dolara za izgradnju nove elektrane u narednih pet godina, otvori hiljade radnih mesta i angažuje mnogo lokalnih kompanija na Kosovu“, nastavila je Demokratska stranka.

Ranije je zamenica predsedavajućeg Skupštine Kosova iz Pokreta Samoopredeljenje, Arberie Nagavci odgovorila na vest da se Contour Global povukao iz projekta izgradnje nove elektrane na Kosovu.

„Pobijeđena je još jedna bitka. Contour Global odustaje“, napisala je Nagavci na Facebooku, rekavši da se protivi sporazumu usvojenom u prethodnom mandatu.

„Tokom poslednjeg poslaničkog mandata, suprotstavili smo se ovom štetnom ugovoru, a sada kada smo zaduženi za ovaj plan, on neće proći. Dobre vesti za zemlju tokom ovih dana samoizolacije. Uključite se u prave stvari“, zaključila je Nagavci. / ibna