Kosovo: Otpušten direktor Uprave za civilnu avijaciju

Kosovo: Otpušten direktor Uprave za civilnu avijaciju

Vlada Kosova u tehničkom mandatu otpustila je generalnog direktora Uprave za civilnu avijaciju, Eseta Berišu.

U saopštenju Vlade objavljenom u utorak kasno uveče, nakon telekonferencije kabineta, navodi se da je Berisha otpušten zbog kršenja pravila rada u službi.

Prema saopštenju, Berisha je suprotno zakonu sastavio i potpisao internu uredbu Uprave za civilnu avijaciju, za zbrinjavanje administrativnog osoblja bez procene njihovog učinka, i svojom odlukom je Kosovo doveo u opasnost da bude tuženo Međunarodnom arbitražnom sudu.

Prema Vladi, imenovanje Eseta Berishe za generalnog direktora nije bilo po zakonu. Vlada je imenovala Ariana Islamija za zamenika direktora Uprave civilne avijacije. Berisha je otpušten na predlog aktuelnog premijera Albina Kurtija, po opravdanju koje je izneo kabinet premijera.

Berisha je bio politički savetnik bivšeg ministra za infrastrukturu Pal Lekaja i bio je jedan od potpisnika sporazuma o obnovi direktnih letova između Prištine i Beograda, koji je postignut u januaru 2020. godine u Berlinu, uz posredovanje izaslanika američkog predsednika za dijalog sa Srbija, Richarda Grenellaa sporazum je pozdravio i američki predsednik Donald Trump./ibna