Kosovo: Pariz se nije obavezao na liberalizaciju viznog režima

Kosovo: Pariz se nije obavezao na liberalizaciju viznog režima

Kosovski premijer Albin Kurti, nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emmanuelom Macronom u Jelisejskoj palati u sredu, rekao je da Pariz nije obećao liberalizaciju viznog režima za Kosovo. Kurti je rekao da je sa Macronom razgovarao o međusobnim odnosima i dijalogu između Kosova i Srbije. Predsednik Makron pozvao je Prištinu i Beograd da postignu kompromis i normalizuju odnose.

„Pozivam Kosovo i Srbiju da deluju na evropskom nivou u potrazi za kompromisom, koji će Beogradu i Prištini omogućiti da definitivno gledaju u evropsku budućnost“, rekao je Macron uoči sastanka sa Kurtijem.

Kosovski premijer Kurti rekao je da je Kosovo spremno da sa Srbijom razgovara o statusu međusobnih odnosa, a ne o statusu Kosova. Obraćajući se kosovskom javnom emiteru – RTK, Kurti je nakon sastanka sa Macronom rekao da dijalog treba zaključiti uzajamnim priznavanjem. „O nezavisnosti Kosova, državnom suverenitetu, ne može se pregovarati. Spremni smo da razgovaramo sa Srbijom o statusu naših odnosa, a ne o našem statusu, jer je o tome odlučeno kada je Kosovo proglasilo nezavisnost“, rekao je Kurti.

Kurti je rekao da je sa Macronom razgovarao i o liberalizaciji viza, ali ne postoji obaveza ukidanja viza. „Uveren sam da su oni [Francuska] dobili našu poruku, ali ne postoji obećanje ukidanja viza“, rekao je Kurti za RTK.

Uprkos potvrdi Evropske komisije da je Kosovo ispunilo sve zahteve za liberalizaciju viznog režima, Francuska i Holandija i dalje ostaju skeptični blokirajući bezvizni režim za građane Kosova u šengenskom prostoru EU. / Ibna