Kosovo: Parlament u sredu glasa o novoj Vladi

Kosovo: Parlament u sredu glasa o novoj Vladi

Iz Parlamenta Kosova je najavljeno da će u sredu u 11:00 (po lokalnom vremenu) biti održano vanredno zasedanje na kome će se glasati o novoj Vladi Kosova, posle odluke Ustavnog suda o legitimnosti odluke predsednika Hašima Tačija da Avdullahu Hotiju dodeli mandat za formiranje Vlade.

„Na zahtev 61 poslanika, Skupština Republike Kosovo sastaće se sutra u 11:00 na vanrednoj sednici, sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Izbor Vlade Republike Kosovo“, napominje se u sopštenju Parlamenta. Odluka je donesena posle današnjeg sastanka predsedništva Parlamenta.

Lider parlamentarne grupe DSK-a Arben Gashi, koji je u ponedeljak podneo zahtev za hitno zasedanje parlamenta, rekao je da koalicija na čijem je čelu LDK ima dovoljno glasova za formiranje nove Vlade. Gashi je podnio zahtev nakon što je Ustavni sud Kosova u ponedeljak donio konačnu odluku kojom je potvrdio da uredba predsednika Hashima Thacija da dodieli mandat Avdullahu Hotiju nije protivustavna. Dekret predsednika na sudu je osporio Pokret Samoopredelenje, koji je pozvao na vanredne izbore posle pada Vlade njihovog lidera Albina Kurtija, nakon što joj je u Parlamentu izglasano nepoverenje 25. marta. / Ibna