Kosovo: PDK predložila Envera Hodžaja za premijera

Kosovo: PDK predložila Envera Hodžaja za premijera

Enver Hodžaj, zamenik predsednika Demokratske partije Kosova (PDK), biće kandidat za premijera na predstojećim izborima koji će se održati u januaru ili početkom februara 2021. godine.

Prema Gazeta Ekpressu, predsedništvo PDK sastalo se i odlučilo da će Hodžaj predstavljati stranku na izborima i predložen je kao kandidat za premijera. PDK je ostao “bez glave” nakon ostavke Kadrija Veselija kojem su optužnicu potvrdile Specijalne komore za Kosovo u Hagu, po kojoj je optužen za ratne zločine kao komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata sa Srbijom 1998-1999.

Očekuje se da će Kosovo održati prevremene izbore nakon što je Ustavni sud 21. decembra presudio da je izbor vlade Avdullaha Hotija nezakonit jer je poslanika koji je trenutno u zatvoru, glasao za izbor Vlade. Glas poslanika Etema Arifija bio je presudan da Avdulah Hoti dobije većinu i prikupi potrebnih 61 glas u parlamentu sa 120 mesta.

Enver Hodžaj bio je zamenik premijera u administraciji Ramuša Haraidnaja i ministar spoljnih poslova u vladi Ise Mustafe. / ibna