Kosovo: Pismo ministara spoljnih poslova i kulture Evropa Nostri o manastiru Dečani

Kosovo: Pismo ministara spoljnih poslova i kulture Evropa Nostri o manastiru Dečani

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervalla-Schvartz i ministar kulture, omladine i sporta Hajrulla Ceku poslali su pismo izvršnom predsedniku Europa Nostre nakon što je ova organizacija prošlog meseca dodala srednjovekovni pravoslavni manastir Visoki Dečani na listu ugroženih lokacija u Evropi, prenosi Gazeta Express.

U pismu kosovski ministri kažu da je odluka Europa Nostre bila nepravedna i  pod političkim uticajem.

„Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer se ne poklapa sa činjenicama na terenu. Dalje, odluka je očigledno pod političkim uticajem i bez presedana u  visoko cenjenoj istorijskoj reputaciji Evropa Nostre“, piše u pismu koje je poslalo dvoje ministara Vlade Kosova.

Ministri Gervalla-Schvartz i Ceku pozvali su izvršnog direktora ove organizacije koja je specijalizovana za zaštitu kulturnog nasleđa, da poseti Kosovo.

„Pozivamo vas da posetite Kosovo i pogledate izbliza stanje manastira Dečan. Tokom procesa odlučivanja zanemarili ste suštinsku dimenziju, konsultacije sa zainteresovanim stranama, dok ste uzeli u obzir tendenciozan i neprofesionalan tekst organizacije koja nominuje“, navodi se u pismu.

Kosovski lideri kritikovali su prošlog meseca odluku Evrope Nostre da uvrsti  Srpski pravoslavni manastir Dečani na spisak sedam najugroženijih mesta u Evropi, nazivajući ga nepotrebnim. Takođe kosovske organizacije civilnog društva napisale su pismo Evropa Nostri izražavajući svoje nezadovoljstvo tim potezom.

Budućnost za versko nasleđe, evropska mreža istorijskih bogomolja, koja je članica Saveza za evropsku baštinu, nominovala je manastir Dečani u sedam najugroženijih za 2021. godinu.

Odbor Evropa Nostra, na osnovu mišljenja izraženog od Savetodavnog odbora izjavio je: „Ovo je jedini spomenik u Evropi pod tako snažnom međunarodnom vojnom zaštitom u kontinuitetu od 20 godina. Ipak, predstavlja spomenik od izuzetne istorijske i kulturne važnosti za Evropu i svet, što potvrđuje i status svetske baštine. Kao deo strategije proširenja EU za zapadni Balkan, hitno je i imperativno obezbediti holističku zaštitu svih zainteresovanih strana za ovo ugroženo mesto svetske baštine, uz puno poštovanje vladavine zakona i drugih ključnih evropskih vrednosti. Adekvatna zaštita i tačno tumačenje, komunikacija i obrazovanje u vezi sa multikulturnim i multireligijskim nasleđem na Kosovu su preduslov za pomirenje i dijalog koji vode trajnom miru i prosperitetu u širem regionu”./ibna