Kosovo: Počela trka za Tačijevog naslednika

Kosovo: Počela trka za Tačijevog naslednika

Odlazak Hašima Tačija (DPK) u Hag zbog optužbi za ratne zločine tokom 1990-ih signalizirao je početak trke za izbor novog kosovskog predsednika, a već postaje očigledno da su zvezde ove bitke – teški protivnici.

Bivši premijer i lider vladajuće AAK Ramush Haradinaj već se javno zalaže da dođe na to mesto, dok je lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Albin Kurti započeo agresivnu kampanju za vanredne izbore. Međutim, čini se da bi kosovska pesma mogla da se završi i neočekivano, jer bi Tačijev položaj mogla da preuzme njegova voljena i bivša američka ambasadorka Vljora Čitaku.

Mesto kosovskog predsednika ponovo predstavlja, kao i ranije, prepreku saradnji i sporazumima između albanskih stranaka. To je bilo izvor neslaganja tokom prošle vlade, između LDK-a i Kurtijevog „Samoopredeljenja“, ali takođe i između sadašnjeg LDK-a i Haradinaja.

Čim je Tači podneo ostavku na mesto predsednika, vladajuće političke stranke počele su da traže saradnju radi dogovora.

Podrška opozicije samo će odrediti da li će kosovska vlada pasti ili će se krenuti na ponovne izbore, jer je Kurti jasno stavio do znanja da ne može računati na Haradinaja, koji je brzo i bez oklevanja poslao ponudu opozicionom DPK da podrži njegovu kandidaturu za mesto predsednika, a zauzvrat je obećao da će podržati kandidata za drugo mesto.

Međutim, lider vladajuće DSK, Isa Mustafa, izjavio je da će se prvo obratiti DPK i kandidat neće biti iz njegove stranke.

Prema izveštajima medija, Mustafa je bio taj koji je ostavio otvorenu mogućnost zauzimanja najvišeg položaja na Kosovu.

Jedno je jasno; nema opstanka kosovske vlade bez DPK, što znači da bi Vljora Čitaku, srdačni partner Hašima Tačija i član njegove stranke od 1999. godine, mogla da izađe kao pobednik iz ove igre za presto.

To nije iznenađujuće, jer se za ovu ambicioznu kosovsku političarku govorilo da je kandidat DPK za novog predsednika Kosova, čak i pre podizanja optužnice u Hagu. / ibna