Kosovo: Pokret Samoopredelenje održao protest

Kosovo: Pokret Samoopredelenje održao protest

Više od 2.000 pristalica pokreta Samoopredelenje okupilo se na glavnom trgu u Prištini na „Protestnoj probi 2“, tokom koje su podigli ogroman transparent na kojem je pisalo „Hoćemo izbore“, suprotstavljajući se odluci Hašima Tačija da formira novu vladu i pokušava da utiče na odluku Ustavnog suda o ustavnosti Tačijeve odluke koja bi trebala biti objavljena u petak.

Vođa pokreta i premijer u tehničkom mandatu Albin Kurti pojavio se na jednom od balkona zgrade vlade kako bi pozdravio okupljene, koji su odgovorili uzvikujući njegovo ime i aplaudirajući.

Organizatori su oslikali crvene tačkice na glavnom trgu u Prištini i pozvali građane da se okupe na “protestnoj probi”, kako bi upozorili da će se održatia pravi skup u slučaju da Ustavni sud presudi u korist odluke Hashima Thacija dajući Avdullahu Hotiju iz DSK-a mandat da formira vladu.

Samoopredelenje je osporio Thacijevu odluku na Ustavnom sudu tvrdeći da je potez predsednika bio neustavan. Kurti insistira na tome da bi predsednik trebalo da raspiše vanredne izbore nakon što je njegovoj Vladi izglasano nepoverenje 25. marta. Glasanje je tražio njegov bivši saveznik u Vladi, Demokratska unija Kosova (DSK). Ustav ne definiše jasno vremenski okvir formiranja nove vlade  izglasavanja nepoverenja. Sud je odredio privremene mere na odluku predsednika do 29. maja i konačne odluke. Mediji su u četvrtak izvestili da se danas očekuje sudska presuda, jer su sudije sazivaju od četvrtka popodne./ibna