Kosovo: Političke stranke počele sa predizbornim obećanjima

Kosovo: Političke stranke počele sa predizbornim obećanjima

Nakon raspuštanja skupštine Kosova očekuje se i datum izbora.

Kosovski predsednik Hashim Thaci sada mora objaviti datum prevremenih izbora koji bi, prema Ustavu, trebali biti održani najkasnije 45 dana nakon raspuštanja parlamenta.

Ali i pored toga što datum jošnije objavljen političke stranke su započele kampanju i već daju predizborna obećanja.

Lider Demokratske partije Kosova, Kadri Veseli, obećao je da će se fokusirati na borbu protiv korupcije, siromaštva i poboljšanje ekonomske situacije.

Takođe je naglasio da će nova vlada ojačati odnose sa međunarodnim saveznicima u potrazi za trajnim rešenjem dijaloga sa Srbijom.

Vođa Samoopredelenja (VV) Albin Kurti rekao je da bi nova koalicija između DSK i VV bila najbolji način da se Kosovo izvuče iz krize.

Naglasio je da se nova vlada mora boriti protiv organizovanog kriminala, korupcije i uspostaviti suvereni fond i banku Kosova zbog podrške lokalnim preduzećima.

Kurti je rekao da na Kosovu postoje važnije unutrašnje teme od dijaloga sa Srbijom. Prema njegovim rečima, u procesu dijaloga Kosovo mora da utvrdi principe i zahteve prema Beogradu.

U međuvremenu, odlazeći premijer Ramush Haradinaj obećao je da će nastaviti raditi na očuvanju suvereniteta Kosova i unapređenju države u procesu evropskih integracija.

Demokratski savez Kosova obećao je projekte i ideje za ekonomski razvoj zemlje, jačanje diplomatije, kao i borbu protiv korupcije i kažnjavanje osoba umešanih u krivična dela.

Od proglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine, nijedna vlada nije ispunila četvorogodišnji mandat.

Otkako je Haradinaj podneo ostavku, političke stranke su tražile nove izbore, isključujući druge opcije, mada u Ustavu piše da je predsednik mogao da od pobedničke koalicije na prethodnim izborima zatraži da nominuje novog mandatara za sastav vlade.

Ipak, i bez datuma novih izbora, stranke su pokrenule i kampanju za formiranje novih predizbornih koalicija./ibna