Kosovo: Postepeno otvaranje granice prema Albaniji

Kosovo: Postepeno otvaranje granice prema Albaniji

Postepeno otvaranje granice između Kosova i Albanije je započelo. Prvoj grupi građana Kosova koji imaju dozvolu boravka ili albansko državljanstvo biće dozvoljeno da putuju kako bi se posetili svoja imanja.

U intervjuu za TV Klan, albanski ambasador na Kosovu Kemajl Minkhozi rekao je da ti građani treba da ostanu izolovani u svojim domovima, poštujući pravila uprave grada u kojem će boraviti.

„To ne znači da oni ne mogu napustiti svoje domove i stanove i koristiti razne usluge u određeno vreme, kao što je slučaj sa svim albanskim građanima“.

Povećanje broja slučajeva koronavirusa poslednjih dana na Kosovu otežalo je albanskim vlastima da donose odluke o tačnim datumima kada će više građana moći da putuje u Albaniju; međutim, očekuje se da će se to dogoditi u junu.

„Veoma je važno da shvatimo da se brojevi moraju spustiti na nulu kako bi se stanovnici Kosova mogli preći na albansku teritoriju, a oni iz Albanije na Kosovo. More je tamo i nigde neće otići“.

Promet robe je započeo, ali uglavnom od one koja stiže u luku Drač za Kosovo.

Prema rečima ambasadora Minkhozija, masovna liberalizacija kretanja robe sa Kosova u Albaniju i obrnuto se odvija u određeno vreme u svakoj fazi. / ibna