Kosovo potpisalo sporazum o priključenju albanskoj energetskoj mreži

Kosovo potpisalo sporazum o priključenju albanskoj energetskoj mreži

Kosovo će se u aprilu pridružiti energetskoj mreži Albanije, u skladu sa sporazumom potpisanim u ponedeljak, kojim se završava decenijama zavisnosti od mreže Srbije.

Nije bilo trenutne reakcije srpskog mrežnog operatera EMS nakon što su sporazum u Tirani potpisali kosovski mrežni operator, KOSTT i albanski operater, OST.

“Ovo je istorijski sporazum za Kosovo i KOSTT, jer smo do sada bili deo srpske mreže EMS”, izjavio je Ilir Shala, izvršni direktor KOSTT-a.

U Beogradu, šef kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, Marko Đurić, rekao je da “Velika energetska Albanija postoji samo u šovinističkim snovima nekih političara u Prištini”, a pritom je pozvao međunarodnu zajednicu da ne dozvoli sprovođenje sporazuma potpisanog u Tirani.

Rekao je da je Srbija vlasnik i graditelj elektroenergetske mreže na Kosovu, dok je “blok neizvodljiv na terenu i mora ga zaustaviti međunarodna zajednica pre nego što proizvede posledice po regionalnu energiju, čak i političku stabilnost i zapečati budućnost “dijaloga“.

Kosovo se odvojilo od Srbije 2008. godine. Beograd nije priznao Kosovo, ali se obavezao na normalizaciju odnosa s Prištinom jer traži članstvo u Evropskoj uniji.

Srbija i Kosovo potpisali su sporazum o upravljanju zajedničkom elektroenergetskom mrežom 2015. godine, ali isti nije stupio na snagu. Dve strane imaju sukobljene tvrdnje o vlasništvu nad mrežom na Kosovu, koja je izgrađena kad je Kosovo bilo deo Srbije./ibna