Kosovo poziva EU da odobri slobodu kretanja za građane

Kosovo poziva EU da odobri slobodu kretanja za građane

Kosovo danas obeležava Dan Evrope, ali je jedina zemlja u regionu, čiji građani nisu u mogućnosti da se slobodno kreću u zemljama članicama EU.

Politički lideri Kosova pozvali su danas zemlje članice EU da priznaju ono što je Kosovo postiglo i da građane ove zemlje ne drže izolovane.

Premijer Ramush Haradinaj rekao je da Kosovo danas obilježava Dan Evrope, jer je ono geografski dio nje, njene ideologije i identiteta.

“Pozivam države članice i institucije EU da priznaju uspeh Kosova i da ne drže građane ove zemlje dalje od evropske porodice kojoj pripadaju”, rekao je premijer Ramush Haradinaj.

Predsednik Kosova, Hašim Tači, takođe je pozvao Evropsku uniju da odobri viznu liberalizaciju Kosovu. On je rekao da je Kosovo ispunilo sve kriterijume, ali prema njemu, diskriminacija se nastavlja.

„Kosovari su više evropski nego mnogi drugi narodi koji su deo evropske porodice. Ispunili smo sve kriterijume, ali naši građani se i dalje diskriminišu. Ovakva diskriminacija ugrožava i vrednosti same Evropske unije”, rekao je predsednik. / ibna /