Kosovo: Poznati protagonisti prevremenih kosovskih izbora, ali datum tek treba da bude utvrđen

Kosovo: Poznati protagonisti prevremenih kosovskih izbora, ali datum tek treba da bude utvrđen

Odluka Ustavnog suda Kosova, koji je presudio da je glasanje poslanika Etema Arifija neustavno, izazvala je političku krizu i raspisivanje vanrednih izbora.

Glas osuđenog poslanika Etema Arifija, bio je 61. glas koji je obezbedio parlamentarnu većinu za izbor Avdullaha Hotija da formira vladu, ali su žalba Pokreta Vetevendosje (Samoopredelenje) i obrazloženje Ustavnog suda doveli zemlju do novih vanrednih izbora.

Iako datum izbora još nije najavljen, na političkoj sceni poznata su lica koja će se kandidovati za dve dominantne funkcije – predsednika države i premijera.

U igri za dve pozicije moći postoje stari i novi političari, bilo da su danas na vlasti ili u opoziciji, a bili su na vlasti i ranije.

Bivši ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, lider Pokreta za samoopredeljenje Albin Kurti i predsednik Skupštine Vjosa Osmani optimistični su u vezi sa premijerskim mestom, ali istovremeno i oko predsedništva. Tu poziciju mesecima traži bivši lider OVK Ramush Hardinaj.

Enver Hodžaj bio je prvi koji se oglasio kao kandidat za premijera i očekuje se da će i drugi kandidati slediti njegov primer, ali proceduralne neizvesnosti za sada ih sprečavaju da formalno najave svoju kandidaturu.

Takav je slučaj Vjosa Osmani, izvršni predsednik Kosova, koja je ranije najavila da će formirati novu Građansku inicijativu koja će se kandidovati na sledećim izborima. Međutim, plan joj je ometen trenutnom situacijom, jer prema kosovskom Ustavu predsednik ne može da obavlja nijednu javnu funkciju, niti može da obavlja funkciju u bilo kojoj političkoj stranci.

Postoje dva načina za prevazilaženje ovog problema. Ili će se sadašnje vladajuće stranke složiti i izabrati novog predsednika Kosova, jer bi izbori trebalo da budu održani u martu sledeće godine, ili Osmani podnosi ostavku na mesto izvršnog predsednika, otvarajući, prema propisima, vrata za učešće na predstojećim izborima.

Još jedan igrač koji mesecima raspisuje izbore je bivši premijer Albin Kurti, koji je posle presude Ustavnog suda rekao da „jesam bivši, ali biću i budući premijer Kosova“.

Ne iznenađuje što mu se žuri da izađe na birališta i razbije sliku o „večitoj opoziciji“, ali takođe može postati žrtva odluke koju je doneo.

Ustavni sud presudio je da je Arifijev glas neustavan na osnovu žalbe Kutrijevog Pokreta Samoopredeljenje, ali problem je što je Ustavni sud presudio da osuđeni u poslednje tri godine ne mogu učestvovati na izborima.

I to je tačno slučaj sa Kurtijem, koji je zajedno sa nekim članovima svoje stranke 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu zbog bacanja suzavca na kosovsku skupštinu. Kako stvari stoje, njegova kandidatura za predsedničke izbore se uklanja.

Bivši premijer Ramush Haradinaj mesecima se takmičio za poziciju predsednika, a dan nakon što je Ustavni sud doneo odluku, potpredsednik Kosovske alijanse za budućnost Ahmet Isufi rekao je da će stranka samostalno izaći na vanredne parlamentarne izbore.

„Mišljenja smo da gospodin Haradinaj zaslužuje da postane predsednik države, jer smo u prošlosti imali priliku da na ovoj funkciji imamo vođe partija“, rekao je Isufi.

Međutim, prema prištinskoj „Bota Sot“, Haradinaj bi mogao da odstupi i predvodi partijsku listu na vanrednim izborima. U članku se takođe podseća da je Haradinaj rekao da će, ako se neko iz porodice Jašari kandiduje za predsednika, povući svoju kandidaturu.

Sve je više spekulacija da bi Vljora Čitaku, bivša ambasadorka Kosova u Sjedinjenim Državama, takođe mogla da se kandiduje za kosovsko predsedništvo kao politička ličnost iz plejade Tačijevih bliskih saradnika.

Ova ambiciozna kosovska političarka pominjana je kao kandidat DPK za novog predsednika Kosova, čak i pre haških optužbi, koje su primorale Hašima Tačija da odstupi sa mesta predsednika kako bi se suočio sa optužbama zbog učešća u Oslobodilačkoj vojsci Kosova.

Prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu moraju se održati najkasnije 40 dana od dana njihovog raspisivanja, a aktuelna vlada Avdulaha Hotija ostaje na mestu dok se ne izabere nova.

Premijer Avdullah Hoti izjavio je da još ne zna da li će se kandidovati za premijera na predstojećim vanrednim izborima i da Demokratski savez Kosova ima nekoliko kandidata za to mesto, s tim da je jedan verovatno bolji od drugog. / ibna