Kosovo: Predsednik i premijer moraju raditi zajedno u dijalogu sa Srbijom, smatra Hoti

Kosovo: Predsednik i premijer moraju raditi zajedno u dijalogu sa Srbijom, smatra Hoti

Premijer Kosova Avdullah Hoti, izjavio je posle sastanka sa predsednikom Hashimom Thacijem, da su razgovarali o dijalogu sa Srbijom, primećujući da su odgovornosti svih jasno sadržane u Ustavu, ali da bi trebali sarađivati u ovom procesu.

Dodao je da je potreban široki konsenzus između političkih aktera u zemlji.

„Pokušaću da postignem konsenzus među političkim snagama. Mi smo na mestu gde proces konačno mora da bude završen, kako bi se učvrstio status Kosova na međunarodnom nivou“, rekao je Hoti.

Između ostalog, dodao je da premijer i predsednik imaju odvojene uloge, ali da u dijalogu sa Srbijom moraju biti zajedno.

„Pitanja nadležnosti nisu postavljena, ona su u Ustavu vrlo jasna i odluka Suda prošle godine je vrlo jasna. Imamo odvojene uloge, ali u tom procesu moramo biti zajedno.

Spremni smo za dijalog, jasno smo razjasnili svoju poziciju Vlade, a takođe sam to preneo i predsedniku“, dodao je Hoti.

Podseća se da je predsednik Thaci više puta izjavljivao da je njegova dužnost da zastupa zemlju u dijalogu, za koji se očekuje da će vrlo brzo nastaviti uz posredovanje međunarodne zajednice.

Zbog toga će evropski komesar Miroslav Lajčak sutra posetiti tu zemlju, gdje će se, kako se očekuje, sastati s njenim liderima.

Međutim, slovački diplomata ne zna da li će se sastati sa Thacijem, rekavši da je on mnogo puta odbio da razgovara sa njim telefonom./ibna