Kosovo: Premijer potpisao sporazum sa EU u sklopu IPA projekata vrednih 138 miliona evra

Kosovo: Premijer potpisao sporazum sa EU u sklopu IPA projekata vrednih 138 miliona evra

Premijer Kosova, Avdullah Hoti, potpisao je sporazum između Kosova i Evropske unije o projektima IPA 2019, a drugi deo, IPA 2020.

Ovo je saopšteno iz kancelarije za štampu premijera, te je naglašeno da će Kosovo dobiti 130 miliona evra od EU.

„Procesi za stupanje na snagu ovih sporazuma će početi što je pre moguće, a njihovim pokretanjem, Kosovo će dobiti 138 miliona evra od EU, a ta sredstva biće puštena u upotrebu zajedno sa više od 40 miliona evra evra drugih sredstava u obliku zajma međunarodnih finansijskih institucija za velike infrastrukturne projekte u oblastima životne sredine, energetike i poljoprivrede, kao i sufinansiranje od strane vlade Kosova za neke od projekata”, napominje se u saopštenju.

Kosovo će ove godine dobiti dodatnih 20,5 miliona evra budžetskih subvencija za pomoć fiskalnoj stabilnosti i još šest miliona evra sledeće godine.

„Među tim programima, Kosovu će biti dodeljeno 20,5 miliona evra bespovratnih sredstava u ovogodišnjem budžetu za pomoć fiskalnoj stabilnosti zemlje, i još šest miliona evra naredne godine. Implementacija projekata finansiranih iz ovih programa pomoći će  ponovno ekonomsko pokretanje zemlje i imaće snažan uticaj na ekonomski oporavak“, zaključuje se u saopštenju. / ibna