Kosovo: Prištinski aerodrom se otvara za deset dana

Kosovo: Prištinski aerodrom se otvara za deset dana

Kosovski ministar za infrastrukturu Arban Abrashi rekao je da očekuje da se Međunarodni aerodrom Priština ponovo otvori za letove u roku od deset dana.

Većina komercijalnih letova obustavljena je početkom marta zbog pandemije koronavirusa. Abrashi je za Radio Free Europe rekao da se konsultovao sa svim relevantnim institucijama, uključujući Upravu civilnog vazduhoplovstva, Međunarodni aerodrom Priština, putničke agencije i Ministarstvo zdravlja kako bi razgovarali o nastavku letova.

„Ulažemo napore da potpuno obnovimo međunarodne letove, u skladu sa preporukama i merama predostrožnosti za COVID-19 koje je izdala Agencija za bezbednost vazdušne plovidbe Evropske unije (EASA) i preporukama kosovskog Ministarstva zdravlja“, rekao je Abrashi.

Kosovo je potvrdilo prve slučajeve koronavirusa 13. marta i uvelo restriktivne mere zatvaranjem granica, aerodroma, škola i restorana. Vlasti su počele sa ublažavanjem mera 4. maja. Kosovo je zabeležilo 1263 slučaja COVID-19, dok je 31 osoba izgubila život od virusa./ibna